Iphone-funktionen Live Photos kan vara kul att leka med. Du kan fånga händelser på ett unikt sätt som varken är ett fruset ögonblick eller en video. Men det är lätt att det blir för mycket, och även lätt hänt att råka lämna funktionen påslagen så att alla foton du tar sparas som Live Photos.

Det här tar upp mycket extra plats på telefonen (och datorn om du arkiverar i Bilder på Macen eller något annat), men kan också vara irriterande om du faktiskt ville ha rena stillbilder.

Som tur är kan du ganska enkelt konvertera Live Photo-bilder till stillbilder, antingen som jpeg för att kunna visa på vilken enhet som helst eller som det moderna heic-formatet för att spara utrymme.

Stäng av på Iphone

Stäng av Live Photo utan att radera något

Har du några specifika Live Photo-bilder i telefonen du vill göra om till stillbilder kan du öppna dem i Bilder där och stänga av det. Öppna bilden, välj Ändra, tryck på Live Photo-ikonen längst ner (tre koncentriska cirklar) och tryck på den gula Live-knappen längst upp. Tryck sedan på Klar så sparas ändringen, men själva videoströmmen som utgör de rörliga delarna i bilden raderas inte – du kan alltså aktivera Live Photo igen i samma bild.

Du kan även stänga av Life Photo-delen i Bilder på Mac genom att högerklicka och välja Stäng av Live Photo.

Masskonvertera med Bilder på Macen

Det enklaste sättet att spara rena stillbilder från dina Live Photos är att använda Bilder på en Mac. Du kan antingen importera bilderna manuellt från telefonen eller använda Icloud-biblioteket (eller Min bildström om det bara är bilder du nyligen har tagit). Du hittar alla Live Photos i Medietyper -> Live Photo-bilder i vänsterspalten.

Markera bilderna du vill förvandla till stillbilder. Välj sedan Arkiv -> Exportera -> Exportera [x] bilder eller Exportera oförändrade original för [x] bilder.

Exportera med Bilder på Mac

Det första alternativet sparar i formaten jpeg, png eller tiff. Ibland kan programmet få för sig att vilja exportera som video istället. Då kan du först stänga av Live Photo i den och testa igen så ska det fungera att exportera som bild.

Alternativ två sparar bilderna som tre filer: En stillbild i heic-format, en video i hevc-format (.mov) och eventuellt en .aae-fil om du har redigerat bilden. Det är i själva verket en textfil i xml/plist-format som innehåller all information om ändringar du gör, och det som gör att du kan göra hur mycket ändringar som helst utan att originalen påverkas.

Om du bara vill behålla stillbilderna kan du sortera på format och radera alla videor och .aae-filer. Har du lagt på filter eller annat i bilden måste du göra om det i den nya stillbilden om du gör så här. Vill du behålla sådana ändringar är det enklare att välja jpeg-export istället.

Mejla enstaka bilder

Ett annat sätt att snabbt fixa en ren stillbild är att mejla en eller flera Live Photo-bilder till dig själv. Det tar också bort videodelen och bevarar eventuella filter och andra ändringar.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 8199 kr.

Bästa pris just nu: 6590 kr