Ladda skonsammare

Mobilbatterier kan ta skada av att laddas till 100 procent och att ligga länge med laddaren inpluggad vid en hög batterinivå, något som ofta blir fallet för den som brukar ladda mobilen över natten. En ny inställning gör nattladdningen lite skonsammare för mobilbatteriet.

Läs även: Test och fler nyheter i IOS 13

Med ”optimerad batteriladdning” påslagen lär sig telefonen av dina vanor, laddar batteriet till 80 procent och fyller på ända upp till 100 procent först lagom tills att du behöver telefonen igen. Inställningen hittas i Inställningar –> Batteri –> Batterihälsa.


Skrolla snabbare

Den här nyheten är lätt att missa, helt enkelt för att den inte syns i första taget, men med IOS 13 kommer en delvis ny scrollbar i appar som Safari. När du skrollar som vanligt visas scrollbaren till höger. Håll ned på den så aktiveras ett nytt läge där du kan skrolla på en lång webbsida snabbare. Smart!

Läs även: 7 nya metoder: Så skyddar IOS 13 ditt privatliv


IOS 13 dolda tips

Byt wifi snabbare

Den här funktionen har vi efterfrågat tidigare, och med IOS 13 kom den äntligen. Om du snabbt vill byta nätverk eller se vilka nät som är tillgängliga räcker det med att gå till inställningar och hålla ned (eller tryck hårt på en telefon med 3D Touch) för att öppna en wifi-lista. Mycket snabbare än att gå till wifi-inställningarna.


IOS 13 dolda tips

Stäng Safari-flikar automatiskt

Om du ofta samlar på dig många öppna flikar i Safari kan den här funktionen vara till nytta. Genom att gå till Inställningar –> Safari –> Stäng flikar kan du välja om du vill stänga flikar manuellt (grundinställningen), eller att de ska stängas automatisk med några olika tidsintervall.


IOS 13 dolda tips

… eller spara flikarna som bokmärken istället

Klarar du inte riktigt av att säga adjö till Safari-flikarna finns en ny inställning som låter dig spara alla flikar som bokmärken. Håll bara ned ikonen för bokmärke i Safari så dyker alternativet upp.


Raderade appar varnar för prenumerationer

Om du raderar en app som samtidigt har en aktiv prenumeration (tecknad från App Store) påminner IOS 13 nu om att du kanske vill säga upp prenumerationen istället. Ett smart sätt att slippa betala för det du inte använder.


IOS 13 dolda tips

Skärmdumpa hela sidan

Äntligen, den här funktionen har länge saknats i IOS, men nu är den alltså här. Om du besöker en sida där du vill spara mer än bara det som omedelbart syns på skärmen är det enkelt gjort. Ta bara en skärmdump som vanligt, men välj sedan alternativet ”helbild” istället. Då dyker ett nytt verktyg upp där du kan välja exakt hur mycket sidan som ska sparas.


Stöd för PS4- och Xbox-kontroller

Har du en handkontroll till en Playstation 4 eller Xbox liggandes? Den kan du nu använda även till din Iphone med IOS 13. Kanske extra lämpligt att använda till någon av alla de nya spel som dykt upp i tjänsten Apple Arcade.

Test och mer om nyheterna i IOS 13 kan du läsa här

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 8150 kr.

Bästa pris just nu: 7020 kr