FBI:s krav att Apple ska hjälpa till att låsa upp två mobiltelefoner som misstänks ha använts vid masskjutningen i Pensacola, Florida för en månad sedan ter sig allt mer underligt för varje dag som går.

Enligt Forbes har nämligen FBI tillgång till utrustning som kan låsa upp alla modeller av Iphone, till och med de som släpptes i höstas. Beviset att så är fallet är en husrannsakan som visar att underrättelsetjänsten låst upp en Iphone 11 Pro Max tillhörande en person vid namn Baris Ali Koch som står åtalad för att ha hjälpt sin bror att fly landet.

Sedan tidigare står det klart att FBI har tillgång till Graykey, en apparat som kan användas för att låsa upp äldre modeller av Iphone av exakt samma typ som användes av gärningsmannen vid den aktuella masskjutningen. Mycket talar för att det nu finns en nyare version av Graykey som klarar av även de senaste modellerna.

Den enda logiska förklaringen till FBI:s krav på Apple är att skapa en opinion för att lägga till bakdörrar i framtida modeller av Iphone. Det är en utveckling som Apples vd Tim Cook har varnat för vid ett antal olika tillfällen, detta då det finns inget som säger att inte kriminella element också kan använda sig av den sortens bakdörrar.

Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Pris vid test: 12500 kr.

Bästa pris just nu: 13390 kr