Testad produkt: Luminar 4
Pris: Cirka 900 kronor (85 euro i skrivande stund).

Artificiell intelligens och maskininlärning har haft en massiv påverkan på mjukvara under de senaste åren, och ingenstans är det så tydligt som inom digital fotografi. Vilket fotoprogram som helst värd att kallas ett modernt program har implementerat åtminstone lite grann av den teknologi som idag kan manipulera pixlar på ett sätt vi bara kunnat drömma om för ett decennium sedan.

Som en blandning av den eviga favoriten Adobe Lightroom och dess ännu mer kraftfulla syskon Photoshop, är Luminar 4 en bildhanterare för din Mac som förlitar sig mycket på ai-teknik för att att bena ut tidigare komplicerade uppgifter med lätthet.

Resultatet är en applikation utformad för fotografer som snabbt vill förbättra sina foton men slippa en brant inlärningskurva eller att behöva pilla med inställningar i all evighet.

Lumafusion 2: Bästa videoredigeraren för IOS blir ännu bättre i ny version


Artificiell intelligens som mer än ett modeord

Ingen annanstans är det lika tydligt som i nya funktionen AI Sky Replacement. Verktyget förvandlar en annars blek och tråkig himmel till något mycket mer dramatiskt med ett enda klick. Det finns nära 30 högkvalitativa, medföljande himlar att byta till om du inte är nöjd med den du fotade själv. Det går också att köpa fler utbyteshimlar, eller att importera en himmel från ett eget foto. 

Test Luminar 4
Den klart mest imponerande funktionen i Luminar 4 är AI Sky Replacement, som kan andas nytt liv i gråa himlar. 30 olika alternativ följer med programmet, men du kan också importera en himmel från ett eget foto.

Det är nog så imponerande att Luminar lyckas utföra denna magi helt utan instats från användaren – ingen markering eller maskning krävs, inte ens för komplicerade detaljer i förgrunden som hår eller träd. Mjukvaran ändrar dessutom ljuset i originalbilden helt automatiskt, för att bättre matcha den nya ersättningshimlen.

Ibland tar Luminar i lite för mycket i detta steg, vilket kan förändra hela bildens stämning. Men detta är enkelt att tona ned själv. Även placeringen av horisonten kan justeras, liksom hur den smälter in i förgrunden för att få ett resultat som är lite mer realistiskt.

Den här typen av ai-verktyg kommer säkerligen inte tilltala alla, men det är kul att experimentera med även om det kanske inte alltid ger det resultat du vill ha. Kombinerat med tidigare verktyg som Looks, Erase, Landscape Enhancer, Denoise och Detail Enhancer, är de kreativa möjligheterna nästan oändliga, och dessutom lätta att använda.


AI överallt

Artificiell intelligens driver även en handfull andra, nya funktioner i Luminar 4, närmare bestämt AI Skin Enhancer, Portrait Enhancer, samt AI Structure. De två första verktygen försöker göra realistiska förbättringar av människors ansikten, medan den tredje identifierar viktiga delar av en bild och gör de mer framträdande.

AI Skin Enhancer gör ett anmärkningsvärt bra jobb med att ta bort oönskade skönhetsfläckar i ansiktet (som akne) medan det intelligent nog kan behålla önskade attribut (som fräknar). Allt som krävs är att kryssa i valet AI Skin Defects Removal, och sen dra i reglaget ”Amount” tills att önskat resultat uppnås.

För det mesta är den här funktionen en av de mer subtila metoder vi har sett för att reducera rynkor och liknande utan att se onaturligt ut eller helt enkelt bara fejkat. När funktionen dras på för mycket är det dock lätt hänt att exempelvis öronens veck försvinner.

https://macworld.idg.se/2.1038/1.686655/lumafusion

Funktionen Portrait Enhancer är på samma sätt något av en ai-driven fotostudio som ger användaren möjlighet att oberoende av varandra lägga till lite extra ljus på ett ansikte, göra tänder vitare, förstora läppar eller ögonbryn, och allt utan att behöva markera ut ett område. Som gjort för en Instagram-generation.

AI Structure är ett bra sätt att lägga till lite klarhet istället för övergripande skärpa, men kontrollerna är lite väl simpla för en proffsanvändare. Sist men inte minst: Sunrays, som lägger till verklighetstrogna ljusstrålar för betydligt mer intressanta utomhusfoton.

Och det är bara toppen av ett isberg av funktioner och kreativ potential som gömmer sig i Luminar 4, allt snyggt integrerat i ett lättanvänt gränssnitt. Verktygen är grupperade i kategorierna Essentials, Creative, Portrait och Professional och sammanslagna i en panel på höger sida så att de är enkla att hitta, med förinställningar som aktiveras med ett klick.

Läs mer! PDF Expert 7: Obligatorisk pdf-hanterare för IOS blir ännu proffsigare

Test Luminar 4 Mac
Den fristående versionen av Luminar 4 har ett inbyggt bibliotek, men sett till funktioner är det rätt barskrapat i jämförelse med Adobe Lightroom.

Liksom Lightroom, läggs bilder som öppnas med Luminar till i programmets bibliotek där de också automatiskt sparas för icke-destruktiv bildredigering. Det är praktiskt för att fortsätta där du slutade förra gången men denna implementering är ändå lite torftigare än Adobes egna, särskilt för stora bibliotek. Bland annat saknas ett sätt att söka efter metadata i bilder.

Tacksamt nog kan Luminar köras inifrån Photoshop, PS Elements, Lightroom Classic liksom Apple Bilder, vilket gör att mer krävande användare helt kan hoppa över Luminars bibliotek och använda exempelvis Lightrooms istället.

Artificiell intelligens och maskininlärning är hjärta och själ i flera av Luminars otroligt välfungerande nyheter inkluderat det närmast magiska AI Sky Replacement, något som tydligt demonstrerar denna tekniks fulla potential.


Omdöme

Bra köpLuminar 4 är ett mycket bra alternativ till den som inte vill betala så mycket för en Adobe-prenumeration, eller för den som redan använder exempelvis Lightroom men ändå vill kunna använda några av de nya AI-funktionerna i denna uppdatering.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Testad: Januari 2020.
Funktion: Bildredigeringsprogram för Mac OS. Finns även för Windows.
Systemkrav: Mac från tidigt 2010 eller senare. Mac OS 10.12 eller senare. Minst 8 GB internminne och 10 GB ledigt lagringsutrymme.
Tillverkare/mer info: Skylum Software.
Pris: Cirka 900 kronor (85 euro i skrivande stund). Rabatt finns för användare av tidigare versioner.

plus

Lättskött bildredigering.
Funktionen för att byta himlar är i världsklass.
Fungerar självständigt, eller tillsammans med Photoshop, Lightroom, Apple Bilder, etc.

minus

Biblioteket är simpelt i jämförelse med Lightroom.
AI Structure ger inte tillräckligt fina kontroller.
Upplevs långsamt vid enstaka tillfällen.

Betyg: 5 av 5