Apples ovilja att hjälpa FBI hacka ett par Iphones som tillhörde Pensacola-skytten har nu tilldragit sig Donald Trumps uppmärksamhet. Presidenten twittrade under tisdagen att han ”hjälper Apple hela tiden” och att ”de måste hjälpa vårt stora land, nu”.

Trumps tweet

Twitter-meddelandet kan tolkas som ett hot mot Apple om att exempelvis dra tillbaka undantag från strafftullar som har godkänts för bland annat Mac Pro-komponenter.

Samtidigt har bland annat 9 to 5 Mac påpekat att de två telefoner FBI vill ha hjälp av Apple att hacka i själva verket är gamla modeller som tredjepartsfirmor redan har verktyg för att komma in i: En Iphone 5 (som inte ens har Secure Enclave-funktionen för att skydda krypteringsnycklarna) och en Iphone 7.

FBI skulle enkelt kunna gå till exempelvis Grayshift eller Cellebrite och få hjälp att kringgå begränsningen i hur ofta och hur många gånger det går att gissa lösenordet.

Det kan tyda på att målet med uppståndelsen nu inte handlar om att låsa upp just de här två telefonerna, utan om att antingen bygga opinion mot säker kryptering eller skapa ett prejudikat som gör det enklare att tvinga Apple och andra teknikföretag att hjälpa till att hacka sina egna produkter.