Amerikanska myndigheter har återigen börjat tala om att få teknikjättarna att baka in någon typ av bakdörr i sina kryptoalgoritmer. Justitieministern William Barr uppmanade på en presskonferens på måndagen Apple att ”hjälpa till att hitta en lösning så att vi bättre kan skydda amerikanska liv och förhindra framtida attacker”, rapporterar CNBC.

Läs också: FBI begär hjälp av Apple gällande masskjutning

William Barr sade att Apple hittills inte har gett någon verklig assistans i att komma åt innehållet i de Iphone-telefoner som Pensacola-skytten använde. Han hoppade även på Facebook som har planer på att skydda mer av användarnas data med lika stark kryptering som på Whatsapp.

Apple har tidigare svarat på anklagelsen att företaget inte har hjälpt till i Pensacola-fallet, och sade då att det inom några timmar från att ha kontaktats av FBI lämnade över ”många gigabyte” data.

Förra gången Apple var i bråk med FBI och amerikanska justitiedepartementet var 2016 efter San Bernardino-attacken. Den gången handlade det inte om en bakdörr i IOS, utan om att FBI ville att Apple skulle utveckla en specialversion av systemet som kringgår begränsningen till hur ofta du kan testa olika lösenkoder.

En sådan specialversion av IOS skulle inte hjälpa i dag eftersom Apple har ändrat hur kryptering fungerar i hårdvaran. Den skulle heller inte göra någon nytta om användaren har haft ett starkt lösenord och inte bara en kort pinkod. Apple har hela tiden varit en stark förespråkare för stark civil kryptering.