Orolig över hur mycket information Facebook samlar in om dig, men inte redo att stänga ditt konto? Om du brukar vara inloggad på sajten i Safari eller en annan webbläsare på Macen har du kanske tänkt på att det innebär att Facebook kan följa dig runt om på nätet via ”Facebook-pixeln” och därigenom till exempel visa riktad reklam.

Till skillnad från sajter du bara besöker en gång eller då och då kan Safaris intelligenta spårningsblockering inte skydda dig mot Facebook och andra sajter du är inloggad på och besöker varje dag. Googles Gmail är ett annat exempel.

Du kan kringgå detta genom att bara besöka sådana sajter i inkognito-fönster, men då måste du logga in varje gång du öppnar sajten i ett nytt fönster.

En egen sandlåda

En bättre idé vore att placera sådana sajter i separata program där de kan rumstera som de vill utan att se något av din övriga aktivitet på webben, så att du kan logga ut och radera kakorna i Safari/Chrome/Firefox/vad-du-nu-brukar-köra.

Unite är ett Macprogram som fixar just det. Det är inte det första sådana programmet: Fluid har funnits i många år och gör samma sak. Därför kändes det intressant att se vad Unite har att erbjuda.

Grundfunktionen är samma, men där Fluid mer eller mindre är oförändrat sedan länge känns Unite mer modernt.

Reklamblockering och smarta länkar

Unite-skapade program använder Webkit-motorn med ett gäng extrafunktioner för att fungera bra på bara en sajt. Du kan bland annat ställa in dem att vidarebefordra externa länkar du klickar på till din vanliga webbläsare, så att ingenting annat än den utvalda domänen öppnas i ditt sandlådeprogram.

Det finns också en inbyggd reklamblockerare, vilket saknas i Fluid och är smidigt eftersom det inte går att installera några tillägg. Om du använder Unite för att skapa ett program för Facebook Messenger eller Gmail kan programmet visa statusikoner i dockan för olästa meddelanden.

Unite

Perfekt med Little Snitch

Om du framför allt är ute efter att skydda din integritet kan du kombinera Unite med fantastiska Little Snitch som ger Macen en utgående brandvägg. Genom att till exempel bara tillåta anslutningar från ditt Facebook-program till domänerna facebook.com, facebook.net och fbcdn.com men inget annat kan du se till att Facebook inte kan ansluta till Google-domäner som doubleclick.net. På det sättet minskar du spårningen ännu mer.

Praktiskt för flera konton

Förutom integritetsskydd kan du ha nytta av Unite av en helt annan orsak: Du kanske har flera konton på en sajt och vill kunna ha dessa öppna sida vid sida. Även detta gäller Facebook och Google, men även många andra. Genom att skapa varsitt program till dina olika konton slipper du hålla på att logga ut och in stup i ett.

Däremot är Unite inte någon vidare lösning om du till exempel vill skilja på privat- och jobbsurfande – i den situationen är det bättre att använda varsin vanlig webbläsare för de olika syftena.