Även en port på Iphone är för mycket, i alla fall om vi ska tro ett rykte som dök upp i december månad. Och det kommer från en relativt trovärdig källa, Ming-Chi Kuo. Enligt uppgifterna planerar Apple att släppa en ny lyxmodell av Iphone helt utan portar för en ”helt trådlös upplevelse”, och det så tidigt som hösten 2021.

Det kan tyckas väldigt avlägset idag, och det är det nog också. Lightning-porten används till allt möjligt, inte minst för att ladda upp telefonen.

Det har tidigare talats om att Apple egentligen ville lansera Iphone X utan en lightning-port, men till slut landade man nog i att det var både för drastiskt och för tidigt för det. Men kanske – kanske – kan det om bara ett par år vara dags att skrota även den sista porten på Iphone.


Iphone lightning

Så används lightning-porten idag

Nya Iphone-modeller har idag bara en port: Apples egenutvecklade och vändbara lightning-kontakt som kan överföra både ljud, laddning och annan data.

  • Laddning. Det mest uppenbara, och något som lightning-porten används för varje dag.
  • Ljud. För den som inte vill eller kan använda trådlösa hörlurar fungerar lightning-porten även för att överföra ljud.
  • USB-funktionalitet. Lightning-porten kan göra mer än många tror. Med rätt adaptrar kan usb-tillbehör som usb-minnen, mikrofoner, midi-instrument, ethernet-adaptrar och liknande kopplas till lightning-porten.
  • Säkerhetskopiering. Det finns flera skäl att säkerhetskopiera lokalt till en Mac via synkroniseringsfunktionen i Finder. Till exempel om du vill spara en arkiverad säkerhetskopia av din Iphone eller Ipad innan du installerar en beta-version.
  • Carplay. De flesta bilar har idag dessvärre inte stöd för trådlös Carplay. De allra flesta torde byta bil mer sällan än de byter telefon, så den som köper en lightning-lös Iphone 2021, men har en bil som bara klarar Carplay med sladd, får problem.

Varför alls ta bort lightning?

"Varför alls ta bort porten?” är en rimlig fråga att ställa vid det här laget. Och visst finns det några skäl för Apple att ta bort den.

  • Mer utrymme. Att ta bort lightning-porten skulle ge Apples ingenjörer lite mer utrymme att använda på insidan av Iphone. När Apple tog bort hörlursuttaget sades det att det tillät Apple att lägga till Taptic Engine, för bättre haptisk feedback. Sådana innovationer skulle kunna ges plats i det annars trånga utrymmet om porten plockas bort.
  • Lättare att göra tåligare. Ett hål mindre på Iphone låter den lättare göras både vattentät och tålig mot damm, sand och annan smuts. Dessutom är en borttagen lightning-port ytterligare en färre del som kan gå sönder.
  • Estetik och renhet. En annan, inte helt otänkbar anledning är att Apple helt enkelt tycker att det ger ett renare intryck. Vi hoppas dock att det inte är den enda anledningen.

En helt trådlös Iphone – kan det verkligen fungera?

En Iphone utan lightning-port reser såklart en rad problem som kan vara svåra att se förbi idag. Laddningen är ett uppenbart frågetecken.

Ja, Iphone har qi-laddning sedan 2017, men trådlös laddning kommer med sina egna problem. Den är mindre effektiv, utvecklar mer värme, drar mer ström, telefonen måste ligga kvar på samma plats och är generellt sett långsammare. Trådbunden laddning är egentligen bättre på alla sätt, utom att vi måste koppla in en sladd.

Flera av problemen med en helt trådlös Iphone kan dock lösas. I dagsläget är det svårt att se det framför sig, men 2014 var det lika svårt att se att en Iphone utan hörlursuttag skulle komma redan år 2016.

Ett alternativ till trådlösa qi-laddare skulle kunna vara en egenutvecklad och mer effektiv laddstandard, som självfallet också har stöd för qi. Eller någon form av laddning som påminner om Apple Watch magnetiska, induktiva laddare, eller varför inte en mindre och smidigare variant av Magsafe-kontakten.

Vid en återställning måste det gå att lita på att en trådlös återställning fungerar minst lika bra. Annars kanske en dold diagnotisk port, för de gånger då det går riktigt illa, kan vara svaret. Kanske en sådan som Apple Watch redan har. Just klockan är för övrigt ett intressant exempel som redan finns på en helt trådlös produkt, utan synliga portar. Förmodligen finns mycket lärdomar att hämta där.

Carplay blir svårare att lösa, kanske måste en tredjepartsmarknad ta vid där. Produkter finns redan för att göra trådbundna Carplay-enheter trådlösa, men en sådan enhet kostar ett par tusenlappar.

Om en trådlös Iphone alls lanseras bör det ske av väldigt goda skäl. Inte alla skulle hålla med om att en förbättrad Taptic Engine var en bra belöning för hörlurskontakten. Det måste helt enkelt vara värt kostnaden att bryta med gamla Carplay-enheter, att bara förlita sig på trådlös laddning och trådlös överföring av data. År 2021 kan vi få svaret.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 8290 kr.

Bästa pris just nu: 7790 kr