Mer gaming på Mac


Har du ingen spelkonsol men saknar känslan i att sitta i soffan med en handkontroll? Som vi ska visa i den här artikeln kan du spela många spel på Macen med handkontroll, och du behöver inte ens nöja dig med en dålig datorhandkontroll utan kan välja till exempel Sonys eller Microsofts.

Inbyggt stöd

Mac OS har idag inbyggt stöd för vissa handkontroller, inklusive Sonys Dualshock 4 och Microsofts Xbox Wireless Controller (den nya modellen med bluetooth) och naturligtvis handkontroller med ”Made for i”-märkning.

Det innebär att du inte behöver installera någon drivrutin för att använda någon av dessa handkontroller, men spelen måste så klart ha stöd för att spela med handkontroll.

Dualshock 4

Superenkelt med Apple Arcade

Apples nya prenumerationstjänst för spel på IOS, Apple TV och Mac har stöd för handkontroller inbyggt och det används i många titlar. Du kan enkelt se direkt i App Store om ett spel stödjer handkontroll, men det kan vara värt att testa även i spel som inte ser ut att ha stöd för det.

Våra kollegor på amerikanska Macworld har publicerat en lista över spel som fungerar med handkontroll, inklusive många som inte anger det i butiken.

Steam – Big Picture eller inte?

Många Macanvändare kör Steam för att köpa och hålla ordning i sina spelbibliotek. En stor fördel med det är att du kan spela alla spelen även i Windows om du vill ha lite högre prestanda och orkar ta dig tid att starta om datorn för en spelsession.

Många spel som säljs på Steam har inbyggt stöd för handkontroller. Steam självt har också stöd för handkontroller i Big Picture-läget. Men vilket ska du använda? Svaret är inte så enkelt. En del spel hanterar handkontroller bäst på egen hand, medan andra tycker bättre om Big Picture. Vi rekommenderar att du börjar med att testa utan Big Picture, men om det inte fungerar kan du aktivera det.

Steam Big Picture

Du kan också experimentera med vilket handkontrollstöd du aktiverar i Big Picture-lägets inställningar. Om det till exempel har en Dualshock 4 men det inte fungerar med Playstation Configuration Support aktiverat kan du testa att kryssa ur det och bara ha Generic Gamepad Configuration Support ikryssat.

En del spel har bara inbyggt stöd för en viss handkontroll, till exempel Xbox-handkontrollen, men kan ändå fungera med Big Pictures inbyggda drivrutin.

Ställ in knappar och spakar

I vissa spel kommer du kunna ansluta en handkontroll och börja spela direkt precis som på en spelkonsol, men i de flesta fall måste du ställa in kontrollerna först. Oftast är det enkelt och handlar bara om att visa för spelet vilka knappar som ska göra vad och vad de olika styrspakarna ska göra.

Om du använder Steams Big Picture-läge har många spel egna förinställningar för att matcha handkontrollstyrning med mus-och-tangentbordsstyrning. Vi har till exempel testat Euro Truck Simulator 2 som kommer med flera handkontrollprofiler beroende på om du vill växla själv eller köra med automatlåda.

Så gör du om det inte fungerar

Fungerar inte din handkontroll med Macen? Innan du ger upp kan det vara värt att testa med USB Overdrive, en universaldrivrutin för alla slags inmatningsenheter. Så länge handkontrollen följer standarden för usb-inmatningsenheter ska det gå att programmera den med det här programmet. För knappar och styrkors bör det fungera, men analoga styrspakar kan ibland krångla.

Nintendos Pro Wireless Controller fungerar i Steam ansluten via usb-c, och möjligen i en del andra program, men Joy-Con dyker upp som två olika inmatningsenheter och det går inte att få dem att fungera som en enda handkontroll.

För gamla Wii U Pro-handkontrollen finns en usb-adapter som enligt uppgift ska fungera med Mac om du ställer in den på Dinput-läget (inte Xinput). Vi har dock inte testat själva.