Express Transit är en nyhet i Apple Pay i år som gör det möjligt att betala för buss- och andra kollektivtrafikresor utan att autentisera, för snabbare passage genom spärrar och ombordstigningar.

Funktionen måste aktiveras av kollektivtrafikföretagen i samarbete med Apple, och har hittills rullat ut på ett fåtal platser, bland annat London och stora delar av Japan tack vare stöd för Suica-systemet. I USA fungerar det i Portland och på vissa stationer i New Yorks tunnelbana.

Från just New York kommer nu rapporter om att systemet kan aktiveras av misstag när du passerar genom spärrarna med en annan form av betalning, till exempel månadskort.

9 to 5 Mac rapporterar att runt 30 användare har hört av sig till MTA som driver tunnelbanan. Apple har kommenterat att några liknande klagomål inte har hörts i någon annan stad, så det är möjligt att felet ligger i spärrarna.

Användare som inte vanligtvis använder Express Transit-funktionen kan enkelt stänga av den för att eliminera risken att betala i onödan. Du kan alltid aktivera Apple Pay manuellt för att betala i spärren.