Ända sedan Mac OS Sierra finns ett inbyggt stöd i för bild-i-bild. Det fungerar för i stort sett alla videor och är ett smart sätt att snegla på en video eller live-ström i bakgrunden medan du gör annat. Bild-i-bild fungerar även i helskärmsläge, och ger ett litet fönster med videon som flyter ovanpå andra fönster.
Youtube är en av världens största tjänster för att konsumera video, och självklart finns stöd för bild-i-bild i både Safari och Chrome på Mac. Men tyvärr är läget dolt bakom Youtubes egna meny.
När du högerklickar på en video visas vanligen en meny med ett alternativ för att starta bild-i-bild, men Youtube prioriterar sina egna menyer högre. Nedan visar vi hur du kommer åt läget ändå.

Mac med Touch Bar gör det synligt
Först kan konstateras att om du har en Mac med Touch Bar är det hela lite lättare. På Touch Bar är bild-i-bild-funktionen alltid synlig, alldeles oavsett hur Youtube beter sig på webben. Tryck bara på den lilla symbolen så hoppar det nya videofönstret upp på skärmen. Klart!
Så enkelt kommer du åt bild-i-bild – även på Youtube
På alla andra Macar får du istället göra så här:

-
Högerklicka på videon. Youtubes meny dyker upp på skärmen, men den hoppar vi över denna gång.
-
-
Högerklicka en gång till, direkt efter första klicket. Vips så kommer menyn vi var ute efter.
-
Välj bild-i-bild och se videon hoppa iväg i ett eget fönster.

Några tips
Bild-i-bild-läget har bara en egen uppspelningskontroll – play och paus. Ett tryck på knapen till höger tar videon tillbaka till sitt ursprungliga fönster. För att stänga uppspelningen finns ett litet kryss till vänster.
Fönstret kan förstoras, förminskas, placeras i något av fönstrets fyra hörn samt gömmas undan åt sidan om du hellre bara lyssnar på ljudet. Om du håller ned Command samtidigt som fönstret flyttas kan det placeras var som helst på skärmen, inte bara i något av de fyra hörnen.
Apple MacBook Air (2019) - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 12989 kr.
