Har du av någon anledning fått för dig att prova på att bygga en hackintosh? Hackintosh-hobbyn handlar om att få Mac OS att köra på andra datorer än Apples Macar. I den här artikeln tittar vi på hårdvaran som krävs för att få Mac OS att lira på en vanlig pc, och vilka komponenter du bör undvika.

Det här är tredje artikeln i en serie om hackintosh.

Missa inte våra tidigare delar:

Del 1: Hackintosh: Detta krävs för att köra Mac OS – på en pc
Del 2: Hackintosh: Så installerar du Mac OS på en pc

Vi upprepar: Inga garantier

Vi har påpekat det tidigare men det är viktigt att du förstår en grundläggande sanning om hackintosh-hobbyn: Det finns inga garantier. Varken att du kommer få till ett stabilt system där allt fungerar idag eller att det kommer fortsätta fungera med framtida uppdateringar av Mac OS.

Du ger dig in på hackintoshandet helt på egen risk och du bör räkna med många timmars problemlösande under resans gång. Bäst är om du har nytta av datorn även om och när Mac OS inte fungerar ordentligt, med Windows eller Linux. Det kan till exempel vara en speldator du ändå vill ha, men som du väljer komponenter till så att det kan fungera med Mac OS.

Att bygga en dator enbart för att köra Mac OS på, speciellt om du behöver datorn till jobb eller något annat, är inget vi kan rekommendera. På en riktig Mac brukar problemlösning handla om att till exempel nollställa nvram och smc, eller i värsta fall snabbt installera om systemet. På en hackintosh kan du behöva prova en lång rad inställningar i bootloadern, testa olika kext-filer, ändra bios-inställningar och ibland skaffa ny hårdvara.

Intel

Intel är lättast men AMD går också

Eftersom Apple använder Intels processorer är det lättare att få Mac OS att köra på datorer med samma arkitektur. Men idag har det blivit hyfsat enkelt att få in systemet även på maskiner med processor från AMD, inklusive de senaste Ryzen-modellerna.

Undantaget från detta är Core X-serien, eftersom Apple hittills inte har använt någon av dessa i Macar. Lättast är Core I5, I7 och I9, men det går med Core X och Xeon också.

Om du väljer en Intel-processor med inbyggd grafikkrets är det viktigt att Apple använder just den kretsen i någon Mac, annars måste du i de flesta fall stänga av igpu-funktionen i bios och använda ett pci-expressgrafikkort.

Moderkortets chipset är också viktigt. Intel Z370 har till exempel visat sig vara lite enklare att jobba med än Z390 för de som vill använda Coffee Lake-serien (exempelvis Core I9-9900K). På de flesta Z390-moderkort fungerar inte nvram så du måste emulera det med filer på hårddisken, vilket både är krångligt och hindrar dig att läsa kernel panic-loggar.

Nvidia

Undvik Nvidia

Om du vill köra Mac OS Mojave eller senare kan du inte använda Nvidias grafikkort. Inte än så länge i alla fall, och möjligen aldrig. Undantaget från detta är ett litet antal grafikkort som sitter i några Macmodeller Apple sålde kring 2012–2014. Geforce GT 710, GTX 760 och GTX 770 fungerar bäst. GTX 660 och 670 går också men kan ha en del problem.

Men det här är gamla långsamma grafikkort och sannolikheten är hög att de inte kommer fungera i nästa eller nästnästa version av Mac OS.

För en billigare maskin är Intels inbyggda grafikkretsar bäst, så länge det är en som används i någon av Apples Macar. Vill du har mer prestanda är det AMD-kort som gäller. Radeon RX 560, 570 och 580 är populära kort, men de börjar bli lite till åren. Sedan Mac OS 10.15.1 har systemet stöd för Radeon RX 5700 och 5700 XT. Även Vega 56 och 64 fungerar bra, och Radeon VII går det med.

Fenvi FV-HB1200

Wifi och bluetooth

Mac OS är väldigt petigt med chippen för wifi och bluetooth och du kommer inte få funktioner som Handoff och Airdrop att fungera utan att skaffa ett kompatibelt nätverkskort.

I praktiken innebär det ett kort som använder Broadcom BCM94360CD eller BCM94360CS2 om du inte vill ha något krångel. Fenvi FV-T919 och FV-HB1200 är två sådana, där det senare är billigare men har långsammare maxhastighet (867 megabit per sekund). Båda fungerar utan att installera några drivrutiner. Du kan hitta dessa på Ebay.

Många moderkort har inbyggd wifi och ibland även bluetooth, till exempel från Intel, men wifi fungerar inte alls och bluetooth är instabilt om du alls får det att fungera.

För att få Sidecar med Ipad i Catalina att fungera måste du både ha ett fungerande wifi/bluetooth-kort och härma en Imac i smbios-inställningarna i Clover/Opencore. Det beror på att Imac är den enda Macen som fungerar med Sidecar men inte har T2-chipp. Det finns inget sätt att emulera T2 än så länge, och därför fungerar inte Sidecar på en hackintosh som härmar exempelvis en Imac Pro eller en Macbook Pro.

Minne

Många hackintosh-byggare har haft problem med ram-minnen som är inställda på högre hastighet än 2 666 eller möjligen 2 933 megahertz. Ett vanligt fel är att externa usb-hårddiskar matas ut felaktigt medan datorn är i vila. Därför är det ingen större vits att betala extra för supersnabba minneskretsar.

Lagring

Hårddiskar och ssd:er fungerar normalt lika bra med Mac som med Windows och Linux. Ett undantag är Samsung 970 Evo Plus som inte fungerar alls utan en firmware-uppdatering som du installerar genom att skapa en speciell installationspinne på ett usb-minne. Vi har till och med sett användare rapportera om AMD Ryzen-baserade hackintosher med pci-express 4.0-baserad nvme som både fungerar och har hastigheter kring 5 000 megabyte per sekund. Intel har dock fortfarande bara pci-express 3.0.

Övrigt

Andra komponenter som chassi, nätaggregat och kylning är inget som normalt har någon inverkan på Mac OS. Undantaget är komponenter som kan kopplas till moderkortets usb-kontakter. Det finns till exempel nätaggregat som använder usb för att rapportera strömstatistik till operativsystemet. Om du vill använda den funktionen i Windows måste du stänga av den usb-kontakten med DSDT/SSDT så att Mac OS inte ser den alls – annars kommer datorn inte kunna vila.

Pci-expresskort fungerar i hackintosh om de fungerar i riktiga Macar, direkt i en Mac Pro eller i ett externt thunderbolt-chassi.

Thunderbolt är ett område som fortfarande är lite bråkigt. Det går att få till det med vissa moderkort och thunderbolt-styrkort, men det är knappt mödan värt om du inte har något unikt tillbehör du verkligen behöver ansluta den vägen (som ett professionellt ljudgränssnitt).

Ta hjälp på forumen

Om du inte redan har en dator och vill bygga en som det är så troligt som möjligt att Mac OS kommer fungera bra på är det bästa du kan göra att läsa på de olika hackintosh-relaterade forumen på nätet vi länkar till i artikeln om att installera Mac OS på pc.

Genom att välja komponenter som andra redan har lagt mycket tid på att få att fungera bra med senaste versionen – och undvika komponenter som många haft problem med – kan upplevelsen bli bättre.

Men samtidigt gör du dig själv en björntjänst om du inte läser på och ser till att du förstår varför du behöver en viss inställning eller ett visst tillägg. Ju bättre du förstår vad Clover/Opencore gör desto enklare kan du börja lösa dina egna problem och desto bättre svar kan du få när du frågor på forumen.