Dashboard var en av de smartaste funktionerna Apple någonsin lade till i Mac OS: Med ett enkelt kortkommando eller genom att flytta musen till ett hörn fylldes skärmen med olika widgets, miniprogram med till exempel kalender, väderleksrapport och kalkylator.

Det släpptes redan 2005 i Mac OS X 10.4 Tiger och utvecklades aktivt under några år, med en stor uppdatering i Mac OS X 10.7 Lion. Men efter ett tag började funktionen hamna på dekis, och den sista riktiga uppdateringen kom 2011. Med OS X 10.10 Yosemite började Apple gömma undan Dashboard så att bara de som aktivt letade efter funktionen skulle hitta den, och efter några år verkade Apples egna utvecklare helt ha glömt av att funktionen någonsin fanns.

I Mac OS 10.15 Catalina har den till slut helt plockats bort. Det finns inte längre något sätt att aktivera den, och för de användare som använde den dagligen lämnar den ett gapande tomrum.

Är du en av de Macanvändare som fortfarande använde och gillade Dashboard samlar vi här de olika lösningar vi har hittat för att försöka ersätta den smidiga funktionen. Hittills finns ingen fullständig ersättare, men beroende på vilka funktioner du använde har vi ändå hittat olika sätt att återfå en del av funktionen.

Notiscenter

Att Dashboard har försvunnit beror delvis på att Mac OS fick Notiscenter, som Apple anser är en modernare funktion. Den är inte till närmelsevis lika praktisk eftersom den inte täcker skärmen utan bara en remsa till höger (och du kan inte byta till vänstersidan).

Men för en del Dashboard-widgetar kan den ändå fungera, och det är den enda lösning vi har hittat som kan aktiveras med Mac OS Aktiva hörn-funktion som du ställer in i Systeminställningar -> Mission Control.

Notiscenter

För att få till det behöver du redigera Idag-vyn så att du får rätt widgetar – i rätt ordning – och ingenting onödigt. Att använda Notiscenter som Dashboard-ersättare innebär att du inte kan använda den för att läsa notiser utan att behöva växla vy stup i ett.

Om du bara hade ett fåtal widgetar i Dashboard är Notiscenter en ganska rimlig ersättare, speciellt om du ställer in ett aktivt hörn (exempelvis övre högra hörnet där Notiscenter normalt ändå har sin ikon i menyraden).

Bettertouchtool

Hade du fler widgetar och till exempel vill ha väderleksrapporter för flera städer, flera världsklockor eller annat som mer eller mindre fyllde skärmen? Då räcker knappast den lilla remsan som utgör Notiscenter till.

Vi hoppas att någon utvecklare tar fram en äkta Dashboard-ersättare, men tills vidare har vi hittat en lösning som fungerar hjälpligt för att fylla skärmen med information. Det gör vi med programmet Bettertouchtool, som i vanliga fall huvudsakligen används för att göra styrplattan på bärbara Macar smartare.

Bettertouchtool har en funktion för att visa webbvyer i små fönster, antingen via en länk eller med html/css/javascript-kod. Placera en webbwidget i en sådan vy och trixa lite med inställningarna och vips kan den fungera som en Dashboard-widget.

Bettertouchtool
Bettertouchtool (klicka för större bild).

Skapa en ny Trigger med ett kortkommando du gillar (vi använde F5 eftersom den inte har någon inbyggd funktion på det gamla Apple-tangentbord vi använder för att testa, men du kan välja vad du vill). Lägg till en ny Action och välj Show Floating WebView/HTML Menu. Nu kan du ge den ett namn så du vet vilken widget det är, och sedan klistra in html-kod i fliken HTML. I fliken med färgväljare (mellan HTML och Advanced) ställer du inte hur stor widgeten ska vara, var den ska placeras och lite annat.

Lägg till fler Actions för varje widget du vill ha, och avsluta med en Action med funktionen Show Desktop. Det är inte identiskt med hur Dashboard dyker upp, men gör det på samma sätt enklare att se widgetarna.

Bettertouchtool
Bettertouchtool som Dashboard-ersättare.

Andreas Hegenberg har tipsat om tekniken på Bettertouchtools forum, och även laddat upp en förinställd uppsättning widgetar med kalender, klocka, Apples aktiekurs och väderleksrapport. Du kan utgå från den och experimentera, alternativt leta upp eller utveckla egna widgetar.

I vårt exempel här har vi använt följande widgetar:

Kalender: https://codepen.io/khadkamhn/pen/vVGBLQ
Miniräknare: https://web2.0calc.com/widgets/
Väder: https://weatherwidget.io

För ren information som väderleksrapporter tycker vi det här fungerar riktigt bra, men Notiscenter är bättre för miniräknare eftersom den kommer ihåg vilken widget som var aktiv senast så att du kan börja skriva in siffror utan att klicka i fönstret. Det kräver också lite pillande med inställningar och html-kod.

Istat Menus ersätter Istat Pro

När Dashboard var nytt var Istat Pro en av de mest omtyckta och användbara widgetarna. Med den fick du en snabböversikt över datorns resurser: processor, minne, nätverk och lagring. Den slutade utvecklas för länge sedan till förmån för Istat Menus som ligger i menyraden.

Om du har fortsatt använda den sista versionen av Istat Pro tycker vi definitivt det är dags att testa Istat Menus. Det kostar en slant, men gillar du att ha koll på Macens hårdvara finns inget alternativ som kommer i närheten.

Använder du Notiscenters Idag-vy som Dashboard-ersättare kan du dessutom lägga en mini-version av Istat Menus här, så att du kan kasta ett getöga på till exempel cpu- och minnesanvändningen.

Andra knep

Om miniräknaren i Dashboard var en av dina mest använda widgetar kan vi tipsa om att använda valfritt program som kan ställa in nya globala kortkommandon och skapa ett kortkommando för att öppna programmet Kalkylator. Det kan du med till exempel Bettertouchtool, Launchbar och Alfred. Det här är särskilt praktiskt om du ofta använder de mer avancerade funktionerna som rötter, exponenter och trigonometri.

Samma knep kan du använda för ordboken. Mac OS inbyggda Ordbok-program är betydligt smidigare att använda än en onlineordbok, och har Nationalencyklopedins ordbok på svenska (som kostar pengar på nätet).