Apples Magic Mouse är ingen favorit bland ergonomer. Den dyra Apple-musen ger för lite stöd åt undersidan av handflatan. Men vissa fördelar har den, som ett uppladdningsbart batteri och framför allt svepgesterna som låter användaren starta Mission Control, svepa mellan skrivbord, backa i webbläsaren, och skrolla både vertikalt och horisontellt.

Företaget Satechi har gjort sig ett namn som en flitig tillverkare av tillbehör, merparten riktade mot Apple-användare. Satechis senaste mus M1 är ännu ett sådant tillbehör. Den smala, platta formen måste sägas vara inspirerad av Apples Magic Mouse, på gott och ont. Mest på ont faktiskt.

Det ska sägas direkt att den optiska musen är rätt obekväm att använda i längden. Den lider av samma problem som Magic Mouse: För låg form som ger för dåligt stöd åt handen.

En stor fördel har i alla fall Satechi-musen. Den är betydligt billigare och köps från 400 kronor. Trots det är M1 tillverkad i aluminium, med en utskärning för de två musknapparna som är tillverkade i plast.

Svalt skön aluminium till trots känns den inte lika lyxig som Magic Mouse. Någonstans ska det lägre priset ta ut sin rätt. Den känns inte lika lyxig som Apple-valet, och upplevs dessutom som lite för lätt. Skrollhjulet är dock ganska väl avvägt.


Riktad mot Apple-användare

Satechi M1 fungerar naturligtvis även med Windows (Windows 8 och senare), men det är tydligt att Apple-användare är den huvudsakliga målgruppen. För att ytterligare tilltala dessa finns M1 i alla de gamla ”Apple-färgerna” – guld, silver, rosa och mörkgrå.

Batteriet är uppladdningsbart, men laddningen sker smartare på Satechis mus – längst fram i nosen. M1 behöver alltså inte läggas på rygg som en sköldpadda, som med Magic Mouse. Batteritiden är dessutom lång: 45 dagar.

Test alternativ Magic Mouse

I slutändan lämnar ändå Satechi-musen ett ganska blekt intryck. M1 har varken programmerbara knappar eller möjlighet till horisontell skroll. Dess enda fördel är det snyggt avskalade och "maciga" utseendet. I övrigt känns den som en sämre kopia av Magic Mouse. En kopia som inte tog med fördelarna från Apple-musen som geststyrningen, utan bara nackdelarna – den icke-ergonomiska designen.


Test Satechi M1
M1 i ett ljusare färgalternativ.

Omdöme

Satechi M1 är en enkel mus utan finesser, mer än en ”Mac-vänlig” design. Om du inte sitter vid datorn mer än ett par timmar om dagen och vill ha en snygg mus på skrivbordet bredvid din Mac kan det fungera. Annars säger vi: Leta vidare.

Specifikationer

Testad: December 2019/januari 2020.
Funktion: Optisk mus för Windows, Mac och Ipad OS.
Systemkrav: Mac OS 10.4 eller senare (en Mac från 2011 eller senare rekommenderas dock). Windows 8 och senare. IOS 13 och Ipad OS 13.
Upplösning: 1 200 dpi.
Batterikapacitet: 500 mAh (uppgiven batteritid: 45 dagar).
Vikt: 86,5 gram.
Pris: 399 kronor hos lifestylestore.se.

plus

Hög upplösning.
Stilig i aluminium.
Ett billigare alternativ till Magic Mouse.

minus

... men fortfarande ganska dyr.
Inte särskilt ergonomisk.
Saknar gester, programmeringsbara knappar och horisontell skroll.

Betyg: 3 av 5