Mac OS inbyggda musstöd är minimalistiskt. Du kan visserligen ansluta i stort sett vilken mus som helst, men utan att installera något tredjepartsprogram fungerar bara tre saker utöver att flytta pekaren: vänsterklicka, högerklicka och skrolla med skrollhjul.

I Systeminställningar -> Mus finns fem inställningar: Acceleration, rullningshastighet, intervall för dubbelklick, primär musknapp och rullningsriktning. Några inställningar för ytterligare knappar utöver vänster- och högerknapparna finns inte, och du kan inte ställa in känslighet och acceleration separat.

En del mustillverkare utvecklar egna program för att ställa in knappar och andra funktioner på sina möss, men många gör det inte alls eller bara för Windows.

Som tur är finns flera tredjepartsprogram som fixar biffen när tillverkaren har svikit dig.

USB Overdrive

USB Overdrive

Det här shareware-programmet kan styra nästan alla inmatningsenheter du kan tänka dig, inte bara möss: Joysticks, handkontroller, rattar, tangentbord, mediakontroller och udda prylar av olika slag med knappar, rattar och reglage.

USB Overdrive har hängt med ända sedan gamla Mac OS-tiden på 90-talet, och har uppdaterats för att fungera med Mac OS Catalina.

Även om du kan använda programmet för att ge funktioner till nästan vilken knapp som helst finns det ett par begränsningar. Det allvarligaste för den som skaffar en mus med bakåt- och framåtknappar är att det inte finns något sätt att få det att fungera i alla program och på alla språk. Du måste använda kortkommandon och bakåt i Safari har till exempel olika kortkommandon beroende på vilket språk du använder.

Men se sista programmet här nedanför för en lösning.

Steermouse

Steermouse

Japanska Steermouse har också funnits länge. Programmet utvecklas aktivt och har uppdaterats med fullt stöd för Catalina. Till skillnad från USB Overdrive installerar det ingen drivrutin i form av ett kernel-tillägg, utan ligger som en ny panel i Systeminställningar.

Steermouse fungerar bara med möss och inte exempelvis handkontroller och rattar, men är lättare att använda och har stöd för riktiga framåt- och bakåtknappar. Förutom att ställa in funktionen på olika knappar och ändra inställningar för acceleration och känslighet kan du även ändra hur snabbt skrollhjulet ska skrolla.

Chords kallas en funktion som gör att du kan skapa kommandon för att klicka på två knappar samtidigt. Du kan till exempel visa Mission Control genom att klicka på bakåtknappen och högerknappen samtidigt.

Om du bara har en mus du vill ställa in och inte kommer behöva fixa andra inmatningsenheter är Steermouse därför förmodligen ett bättre val än USB Overdrive.

Sensible Side Buttons

Sensible Side Buttons

Det i särklass enklaste programmet är Sensible Side Buttons, som dessutom är öppen källkod och helt fritt. Det har bara en funktion: Att få bakåt- och framåtknappar på de flesta möss att fungera i de flesta program.

Programmet ligger i menyraden, men bland de fyra valen i menyn finner du ett som döljer ikonen så du behöver inte stå ut med den. Det fungerar genom att skicka samma signal till systemet som om du sveper i sidled med tre fingrar på en av Apples styrplattor. Utvecklaren upptäckte att det är vad Logitech gör i sitt program och härmade idén.

Resultatet är mycket smidigare än tidigare lösningar med kortkommandon eller applescript.

Sensible Side Buttons fungerar tillsammans med USB Overdrive om du redan har det och behöver det för att göra andra inställningar. Du ska då ställa in bakåt- och framåtknapparna att aktivera ”button 4” respektive ”button 5” och inte till exempel ett kortkommando.