På fredag är det säljstart för Iphone 12 och fjärde generationens Ipad Air. Den gemensamma nämnaren är A14 Bionic, den första processorn som baseras på 5-nanometersteknik. Dessutom är det med all sannolikhet den snabbaste processorn för mobila enheter hittills.

Att processorn baseras på 5-nanometersteknik innebär att det får plats hela 11,8 miljarder transistorer i A14 Bionic, vilket kan jämföras med 8,5 miljarder i föregångaren A13. Det motsvarar en ökning på 40 procent, något som bland annat innebär betydligt högre prestanda.

Missa inte: Alla nyheterna i Ipad Air – först ut med A14-processor

Förändringen innebär dessutom att det går fortare att utföra en viss uppgift, något som förklarar varför Apple inte behöver öka kapaciteten i sina batterier för att hålla batteritiden på önskad nivå.

Samma antal kärnor som i tidigare processorer

A14 Bionic är precis som A11, A12 och A13 en sexkärnig processor som består av två högpresterande kärnor och fyra högeffektiva. Jämfört med sina föregångare har emellertid den nya processorn möjlighet att utföra fler instruktioner parallellt.

Enligt Apple har A14 mer cacheminne, men i skrivande stund är det oklart exakt hur mycket som erbjuds. I A13 fanns det 8 megabyte sekundärcache, så det borde röra sig om mer än så.

A14 Bionic

Missa inte: Iphone 12 är här – 5g, kristallskärm och bättre kameror

Exakt hur snabb A14 Bionic är får vi veta först när vi haft möjlighet att testa Iphone 12 och fjärde generationens Ipad Air, men enligt våra beräkningar borde det röra sig om minst 17 procent högre prestanda jämfört med föregångaren A13.

Ny grafikprocessor och mer kraftfull Neural Engine

A14 Bionic har en inbyggd grafikprocessor med fyra kärnor som sägs ge 30 procent snabbare grafik jämfört med A12. Jämfört med A13 borde det innebära en förbättring med ungefär 20 procent, men det behöver förstås också testas.

Ända sedan A11 lanserades 2017 har Apples processorer varit utrustade med Neural Engine, en ”neural motor” som används för maskininlärning och AI-beräkningar.

Neural Engine

Missa inte: Nytt test visar: Så stark är Apples nya A14-processor

I A11 kunde Neural Engine utföra 600 miljarder operationer per sekund. Detta växte sedan till 5 biljoner i A12 och 6 biljoner i A13. I A14 utförs svindlande 11 biljoner operationer per sekund, detta tack vare att antalet kärnor har ökat från 8 till 16.

Vissa detaljer om A14 är fortfarande hemliga

Apple har delat med sig av en hel del information om A14 Bionic, men vissa detaljer återstår att ta reda på. Till exempel vill vi hemskt gärna veta mer om accelerationshårdvaran, krypteringen eller minneskontrollen.

Vi vet att bildsignalprocessorn är förbättrad eftersom Iphone 12 kan göra mer med den, men vi vet inte exakt hur den har förbättrats. På samma sätt kan vi dra slutsatsen att kodekhanteringen har blivit bättre av formuleringen ”Pro video decode”.

Nyheterna i A14

Förhoppningsvis får vi veta fler detaljer om A14 när erfarna utvecklare väl har lagt vantarna på egna exemplar av Iphone 12 och fjärde generationens Ipad Air.

Kanske får vi då tillräckligt mycket kunskap för att kunna dra slutsatser om de kommande Mac-modellerna som utrustas med en liknande processor. Som det ser ut just nu kommer dessa att presenteras på ett nytt Apple-event i mitten av november.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander