Uppdatering (2020-03-11):

Uppgifter: Apples A14-processor börjar tillverkas i april

Enligt taiwanesisk press står det nu klart att TSMC kommer att börja tillverka Apples nya A14-processoren under april månad.

Som vi tidigare har kunnat rapportera om baseras den nya processorn på 5-nanometersteknik, något som bland annat lär innebära högre prestanda.

Det som ligger bakom utvecklingen av allt mer kraftfulla chipp är framför allt utbyggnaden av 5g-nätet, men även satsningen på artificiell intelligens.

De nya processorerna kommer med all sannolikhet att hamna i höstens nya modeller av Iphone och eventuellt även i nya modeller av Ipad.

Tidigare (2020-01-27):

Apple lär inte avslöja någonting om sin nästa Iphone-processor förrän ett Iphone 12-event i september. Men det tar år att utveckla dessa chipp och månader att få rätsida på produktionen. Mest troligt är A14 redan bestämd i sin design och en tidig testproduktion är säkerligen redan påbörjad.

År efter år har Apple behållit kronan för bästa chipprestanda överlag, och trots stora löften såsom Qualcomms Snapdragon 865, väntar vi att Apple behåller topp-positionen även år 2020 med Apple A14.

Här är allt vi förväntar oss från processorn i nästa Iphone.

Läs även: Allt du behöver veta om 5g på Iphone


Ett hopp ned – till 5 nm-process

För tredje året i rad kommer Apple kunna dra nytta av förbättringar i tillverkningsprocessen hos chipp-partnern TSMC. Apples A12-processor byggdes på en sjunanometersprocess. A13 i sin tur byggde på en förbättrad sjunanometerprocess som framför allt gav högre klockfrekvens vid en lägre energiförbrukning jämfört med sin föregångare.

I år kan Apple komma att ta steget till TSMC:s helt nya femnanometersprocess. Troligen blir Apple-chippet det första att använda det i en konsumentprodukt i större skala.

Så blir A14
Foto: Wikichip

Det här är en stor uppgradering. Fem nanometer är inget halvsteg på något sätt, utan nästa stora steg nedåt i storlek efter sju nanometer. Det använder extrem ultraviolett (EUV) litografi genom hela processen. TSMC säger sig kunna leverera 80 procent högre densitet samt köra antingen 15 procent snabbare vid samma effektuttag som sjunanometerschippen, alternativt köras 30 procent energisnålare vid samma prestanda som tidigare.

Självklart spelar det även roll hur Apple designar chippet och vad det väljer att göra med det TSMC har att erbjuda, men att döma av det vi vet idag kan A14 få en betydande prestandaökning samtidigt som det är snålare på elektroner än tidigare.


En stor transistorbudget

Apples A13 är ungefär 98,5 kvadratmillimeter stort, och det är ungefär 20 procent mindre än A12. En kvalificerad gissning är att Apple behåller ungefär samma storlek även för A14. Runt 100 kvadratmillimeter är helt enkelt en bra storlek för ett högprestandachipp ämnat för mobiltelefoner.

Tar vi TSMC:s påståenden om sin kommande process på orden, kommer vi kunna se hela 15 miljarder transistorer på chippen. Det är mer än allt på marknaden, förutom de största och snabbaste high-end processorerna som sitter i stationära datorer. Det är stort.

Det är så stort att det inte vore helt överraskande om Apple istället väljer att minska chippstorleken till runt 85 kvadratmillimeter, med runt 12,5 miljarder transistorer.

Nu är antalet transistorer i säg ett ganska dåligt sätt att mäta prestanda, men det ger i alla fall en idé om hur mycket utrymme Apple har att arbeta med. Det betyder fler kärnor, större kärnor, eller mer cache – eller den bästa kombinationen av allt detta.


CPU-prestanda

Med A13 ändrade Apple inte särskilt mycket i processorarkitekturen. A13 har fortfarande samma antal kärnor, och själva kärnorna är inte dramatiskt annorlunda från A12. Istället förlitade Apple sig på högre klockhastighet, möjliggjort av den förbättrade sjunanometersprocessen.

För enkeltrådad prestanda leverar A13 en runt 20-procentig förbättring mot A12 (testat i Geekbench 5). Det gör den också till den snabbaste mobila cpu:n på marknaden.

Geek single
Foto: IDG

Genom att helt enkelt följa tidigare års trender (som varit rätt konsekventa för de senaste A-serierna) borde A14 få ett resultat för enkeltrådat på närmare 1 600. Enbart femnanometersprocessen borde kunna ge en åttaprocentig förbättring, vilket ger en poäng på runt 1 400. Tillsammans med både högre klockhastighet och arkitektoniska förbättringar borde Apple hamna runt 1 500-1 600 poäng.

Flertrådig prestanda är svårare att sia om. Både A12 och A13 har fyra små, mer energieffektiva kärnor, samt två högprestandakärnor. Med ett stort hopp i densitet från den nya processen kan vi få se en tredje stor kärna, eller en större förbättring av prestandan hos de befintliga, energisnåla kärnorna. Det skulle kunna en ge rejäl boost för den multitrådade prestandan.

Geekbench 5
Foto: IDG

Enbart genom att följa trendkurvan borde det gå att se en poäng för multitrådat på runt 4 500, men en kombination av högre klockhastighet och arkitektoniska förändringar borde kunna ge ännu mer än så. En Geekbench 5-poäng på närmare 5 000 poäng är inte otänkbart.

5 000 poäng skulle för övrigt matcha en Macbook Pro 15 tum av senare snitt.


Grafikprestanda

Iphone har ända sedan App Store debuterade varit en enhet gjord för att spela på. Men gaming är viktigare än någonsin tidigare nu när Apple har lanserat tjänsten Arcade. Grafikprestanda låter spel komma till liv på nya sätt, men gpu:n används såklart också för beräkningar i bildbehandling, maskininlärning och en hel radda andra uppgifter.

Grafikprestanda är med andra ord kritisk, och Apple kommer inte trampa vatten med A14.

Grafikprestanda A14
Foto: IDG

I testet 3D Mark Sling Shot Extreme Unlimited lyckas A13 prestera långt mer än 6 000 poäng. En imponerande siffra, men här har de bästa Android-telefonerna kommit ännu lite längre.

Apple lär använda en betydande del av sin transistorbudget på att göra gpu:n mer kraftfull. Tillsammans med större minnesbandbredd kan vi nog räkna med gpu-prestanda på en bit över 7 000 poäng i nyss nämnda test – kanske ännu högre, närmare 9 500 poäng, om Apple lyckas komma genom tidigare flaskhalsar. En 50-procentig förbättring för grafikprestanda är klart tänkbar.

Geekbench A14
Foto: IDG

Även när det kommer till att använda gpu för beräkningar bör vi kunna se ett liknande hopp upp. En snabbare gpu tillsammans med högre klockhastighet och större minnesbandbredd kan ta resultatet i Geekbench beräkningstest närmare 10 000 poäng.


Bildbehandling och Neural Engine

Apples A-processor gör såklart mycket mer än att bara husera cpu- och gpu-kärnor. De innehåller specialiserad hårdvara för specifika uppgifter som bildbehandling, videokodning och -avkodning, samt inte minst en Neural Engine som driver maskininlärning i hela IOS.

Allt detta ligger Apple varmt om hjärtat, och det blir en allt viktigare del av att förbättra foto- och videokvalitet, förstärkt verklighet och många av Siris funktioner. Med en högre transistorbudget i femnanometersprocessen, kan Apple komma att lägga till fler kärnor för Neural Engine denna gång (något som man inte gjorde i A13).

En fördubbling i prestanda från Neural Engine i A14 skulle inte vara en förvåning.

Apple har hittills inte gett några särskilda prestandasiffror vad gäller motorn för bildbehandling, men även här är flera förbättringar att vänta.

Det är också möjligt att A14 blir Apples första chipp med hårdvaruavkodning för videokodeken AV1, och det är inte omöjligt med även kodning av detsamma. Om det blir fallet lär vi få se Apple stå på scen i september och presentera en Iphone 12 som kan filma med mindre filer, men med högre kvalitet än tidigare.


Snabbare lpddr5-minne

Apple har använt lpddr4-minne i sina ”system on a chip” för Iphone i flera år. Det första steget från lpddr3 till lpddr4 togs med A9 år 2015. Sedan till lpddr4x (en något snabbare och mer energieffektiv version) med A11 år 2017. A12 och A13 verkar av allt att döma ha använt samma typ av minne.

Specifikationerna för lpddr5 slogs fast under förra året och Samsung har redan påbörjat produktionen av minnestypen. SK-Hynix, som Apple köper mycket ram av, ska börja snart. Android-telefoner på high-end-skalan kommer skeppas med det nya arbetsminnet under första halvan av detta år, så det är troligt att även Iphone (åtminstone de dyrare modellerna) får minnestypen till hösten.

Ramminne
Foto: SamsungSamsung tillverkar lpddr5 just nu, för telefoner som kommer under året. Apple kan bli en av kunderna.

Fördelen är framför allt att minnestypen är runt 30 procent snabbare och 30 procent mer energieffektiv än det lpddr4x som sitter i Iphone 11. Minnesbandbredd är en kritisk flaskhals för många uppgifter, inte minst mobil grafikprestanda och bildbehandling.

Värt att notera är att Samsung, i alla fall i nuläget, bara massproducerar 12 gigabit lpddr5-chipp. Om Apple vänder sig till Samsung som underleverantör innebär det att Iphone 12 kommer behöva använda 6 GB arbetsminne. Det går inte helt enkelt att producera 4 GB ram av 12 gigabit-chipp, men det går lätt att använda fyra chipp för att få 6 GB (48 gigabit).


5G-stöd med hjälp av Qualcomm

I år väntas Apple för första gången introducera 5G-stöd i en ny Iphone, och det är mycket troligt att alla Iphone-modeller av dyrare snitt kommer använda Qualcomms X55-chipp. Apple och Qualcomm grävde ned stridsyxan under 2019, helt enkelt för att Apple behöver 5G för att kunna konkurrera.

Det här kommer ge Iphone en av de bästa mobilmodemen som finns på marknaden med stöd för många lte-funktioner och globala nätverk, liksom det mest avancerade 5G-specifikationerna som finns i dagsläget. Även Android-telefoner utrustas dock med X55-chippet, så här kan Apple inte räknat med något försprång. Det handlar mer om att hålla jämna steg med konkurrensen.

5G i Iphone
Foto: QualcommDet är svårt att se vilket 5G-chipp Apple skulle använda om inte Qualcomms Snapdragon X55.

Vad gäller trådlöst lär vi kunna räkna med fortsatt stöd för wifi 6, bluetooth 5, nfc och ultra-wideband (uwb), precis som idag. Det senare var en överraskning i Iphone 11, men förutom 5G väntas inga större nyheter på den trådlösa fronten.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 12190 kr.

Bästa pris just nu: 10450 kr