Ring ut det gamla, ring in det nya. Det är dags att blicka framåt på hur det nya året kan bli för Apple och oss användare av Mac, Iphone och företagets alla andra produkter.

Iphone 2020

Stort år för Iphone

Flera rykten de senaste månaderna pekar på att Apple kan släppa inte bara de sedvanliga nya modellerna i september, utan även en ny modell under våren.

Den här vår modellen påstås vara en ny Iphone SE, men vad ryktena talar om är inte en ny behändig liten telefon för användare som vill få plats med den i små fickor och använda den enklare med bara ena handen. Istället är det en billigare Iphone med den senaste A-processorn, men formen från Iphone 8 och Touch ID, inte Face ID.

Höstens ”Iphone 12” påstås enligt flera källor bestå av hela fyra nya modeller, samtliga med Qualcomms 5g-modem för att locka användare att uppgradera. Bland ryktena om dessa märks bättre kameror, mer kantig ram av metall, och fingeravtrycksläsare i skärmen som komplement till Face ID.

Förutom intressant ny hårdvara för användarna kommer 2020 bli ett intressant år för de som följer Apple som företag: Kan 5g och fler modeller få Iphone-försäljningen att öka igen?

Läs mer: Här är Apple-prylarna som kan släppas under 2020


Apple TV Plus

Avgörande för Apple TV Plus

Kommer Apples tv-satsning bli en liten bonus för hårdvarukunderna, eller kommer materialet hålla för egen del och locka nya kunder? Apple tänker visserligen mer långsiktigt än bara ett år i taget, men 2020 blir definitivt ett viktigt år för allmänhetens uppfattning om Apple TV Plus.

Tjänstens första månader har sett blandade recensioner och intresset bland användarna har varit hyfsat, men knappast överväldigande. Nu gäller det för Apple att se till att få ut nya serier och visa att till exempel The Morning Show håller mer än en säsong.

Test: Så bra är Apples nya streamingtjänst


Catalyst

Kommer det lossna för Catalyst?

Apples teknik för att förvandla Ipad-appar till Mac-program har nyss släppts och utvecklare har så smått börjat experimentera med den. Bland annat Twitter har återigen släppt en riktig Mac-version.

Men Catalyst har visat sig vara knepigare att använda än Apple först fick det att verka som, och risken för utvecklare som inte är vana vid Mac-utveckling är att resultaten blir dåliga och känns lika fel på Macen som paketerade webbappar à la Electron (tänk Slack, Discord och nya Skype).

Dilemmat för Apple är att utvecklare som redan kan Mac – som vet att program måste använda vanliga menyer, stödja kontextmenyn, hantera alla vanliga kortkommandon, och allmänt bete sig som riktiga Mac-program – inte behöver Catalyst.

För att Catalyst ska bli mer än ett irritationsmoment för användare som letar bra program måste Apple göra det lättare för utvecklare som kommer från IOS-sidan att få till program som känns ”maciga”, hela vägen ner till stöd för applescript-automatisering. Därför ska det bli väldigt intressant att se vad Apple planerar för WWDC 2020.

Läs mer! Fyra saker som måste bli bättre om Ipad-appar på Mac ska slå


Airtag

Kommer Airtag?

Strax innan lanseringen av Iphone 11 dök det upp en massa läckt information om en okänd Apple-produkt som enligt senare rykten kommer heta Airtag. Det handlar om en liten bricka du kan lägga i väskan, fästa på kameran eller placera på en annan kär ägodel du inte vill förlora. Med hjälp av varenda Iphone i världen kan du sedan lokalisera prylarna.

Apple verkade ha varit nära att lansera dem redan i höstas men stötte förmodligen mot något allvarligt hinder som i sista stunden tvingade företaget att ställa in. Men vi är väldigt nyfikna på hur bra Airtag kommer fungera och hur mycket de kommer att kosta.


Siri

Dags för lite kärlek till Siri

En fråga vi ställt oss lite väl länge nu är: När kommer Siri bli bättre? Apples röststyrda assistent har länge legat på efterkälken jämfört med Alexa och Google Assistant. Det här beror delvis på att Apple är mer försiktigt med att samla in personlig information och kartlägga användarnas liv, men det förklarar långtifrån hela skillnaden.

Ett exempel är sammanhangsförståelse. Trots att Siri har funnits i över åtta år kan vi fortfarande inte ställa följdfrågor – något som borde vara en självklarhet. På WWDC 2019 nämnde Apple knappt Siri, men det är verkligen på tiden att vi får se lite ordentliga förbättringar av själva grundfunktionen. Inte bara ytligheter som fler sportresultat.