Så här mot slutet av året brukar tillbakablickarna stå som spön i backen, och i år är det dessutom slutet på ett decennium.

För de många som vuxit upp med bilder av framtiden från filmer som Tillbaka till framtiden och Terminator kan det kännas märkligt att vi redan har passerat tidpunkterna för dessa. För att inte tala om Blade Runner som utspelar sig 2019 i ett Los Angeles som i filmens alternativa värld minst sagt utvecklades åt ett annat håll än verkligheten. Verklighetens androider har visat sig vara mobiltelefoner och inte människolika robotar.

Apple har inte heller utvecklats som någon hade förutsett för tio år sedan. Vi kan visserligen konstatera att det knappast har varit ett lika omskakande årtionde för företaget som 2000-talet var, men det är svårt att bräcka bytet från Powerpc- till Intel-processorer och lanseringarna av både Ipod och Iphone.

Istället för att fokusera på de bästa och sämsta enskilda produkterna Apple släppte kommer här…


Fem höjdpunkter från Apples 10-tal

Hälsa

1. Apple upptäcker hälsa

En av de största förändringarna inom Apple de senaste åren är företagets starka fokus på hälsa. Det kan vara svårt att minnas i dag, men när Apple Watch lanserades var hälsa och välmående bara en liten del av Apples marknadsföring. I efterhand verkar det som att ingen på företaget hade insett hur betydelsefulla de tre aktivitetsringarna kunde bli. I dag syns rubriker var och varannan vecka om någon vars liv klockan har räddat.

I dag kan Apple Watch visa hur du rör dig, varna dig om något verkar konstigt med din puls, ta ett ekg och varna om det finns tecken på förmaksflimmer, och ringa SOS Alarm automatiskt om du ramlar och blir medvetslös. Och med appen Hälsa på Iphone kan du hålla koll på kroppsmått, menstruation, hörsel och mycket mer.


Retina-skärm

2. Retina-skärmarnas intåg

Varje gång du sätter dig vid en dator eller använder en billig mobil med lågupplöst skärm påminns du om hur det brukade vara innan Apple lanserade sina så kallade retina-skärmar och fick hela branschen att se upplösning inte som en fråga om hur mycket som får plats på skärmen utan om hur skarp text och bild är.

I dag tillverkar Apple bara en enda dator utan retina-skärm, och även hos pc-tillverkare är högupplöst med uppskalat gränssnitt mer eller mindre standard.


Face ID

3. Touch ID och Face ID

Samtidigt som säkerhet har blivit allt viktigare i våra allt mer uppkopplade och digitaliserade liv har Apple gjort det mycket smidigare att skydda våra viktigaste prylar med starka lösenord. Tack vare först Touch ID (2013) och sedermera Face ID (2017) kan du ha ett tjugo tecken långt lösenord till Iphone och ändå oftast låsa upp den på ett ögonblick.


A12

4. A-processorerna

Iphone vinner nästan alla prestandatester i jämförelser med Android-telefoner, och det kan vi tacka företagets egenutvecklade processorer för. Utvecklingen började redan 2008 med förvärvet av P.A. Semi men det var 2010 som Iphone 4 med A4-processorn lanserades.

Förutom att göra Iphone och Ipad lika snabba som en del betydligt mer strömslukande datorer har konkurrensen mellan Apple och rivalerna Qualcomm, Samsung och Huawei lett till att hela branschen har kommit längre än någon hade föreställt sig.

Mac Pro

5. Macen får kärlek igen

När vi summerar Apples årtionde är det inte bara företagets aktiekurs som står högt. För alla oss som använt företagets produkter länge och anser att Macen är minst lika viktig som Iphone har vi sett en kraftig, tydlig och mycket efterlängtad satsning.

Efter några år i öknen då många proffsanvändare sökte sig till andra tillverkare och de som stannade oroade sig över framtiden slutar 2019 med Apples kanske starkaste Mac-uppställning någonsin.

Vansinniga Mac Pro har precis släppts, 16-tums Macbook Pro är allt som krävande användare har hoppats på, och framför allt: Apple verkar återigen förstå vad användarna vill ha.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning