I nya uppdateringen av IOS till version 13.3 ingår förbättrade föräldrakontroller som ska göra det möjligt för föräldrar att stoppa sina barn från att kontakta personer som inte finns bland kontakter. Är funktionen aktiverad måste en förälder skriva in pin-kod för varje ny kontakt barnen vill lägga till.

Men CNBC rapporterar nu att det nya skyddet har flera buggar som i princip gör det verkningslöst. Om telefonen inte är inställd på att synka kontakter via Icloud kan barnen välja att lägga till okända personer som har ringt eller skickat ett meddelande bland kontakter utan att fylla i pinkod.

Ett annat sätt att kringgå skyddet är att använda en Apple Watch. Ber du Siri ringa eller skicka ett meddelande till ett nummer istället för ett namn går det igenom utan hinder.

Tills Apple har fått ut en uppdatering som fixar buggarna kan oroliga föräldrar se till att skyddet fungerar genom att aktivera Icloud-synk för kontakter och se till att Icloud är valt i Inställningar -> Kontakter -> Förvalt konto (syns bara om du har fler än ett konto som synkar kontakter).