För de som behöver maximal säkerhet på sina onlinekonton är en fysisk säkerhetsnyckel ett bättre alternativ än osäkra sms-koder och pseudo-tvåfaktorautentisering med totp-koder på mobilen.

Svenska Yubico är världsledande på området med sina Yubikey-nycklar, och företaget har nu släppt en ny version av mobilappen Authenticator. I samma veva blir det enklare att använda Yubikey med Iphone och Android-telefoner för tjänster som inte har inbyggt stöd för hårdvarunycklar.

Appen Yubico Authenticator fungerar ihop med Yubikey 5-serien, Yubikey 4-serien och Yubikey Neo. Du använder den sedan genom att läsa in olika tjänsters qr-koder för totp-protokollet, som lagras på Yubikey istället för direkt i mobilen. För att generera en kod vid inloggning ansluter du din nyckel antingen via lightning-kontakten eller trådlöst med nfc.

Det här innebär att även om någon tvingar dig att låsa upp din mobil med ansiktet eller ett fingeravtryck måste de också ha tillgång till din Yubikey för att kunna logga in på anslutna konton.