Det fanns en tid när att köpa mjukvara betydde att du också kunde använda det hur länge som helst – ja, i alla fall så länge du kan hålla dig från att lockas av nya funktioner och kompatibilitet med nyare operativsystem.

På senare tid har vi dock sett att moderna utvecklare hellre väljer "köp inuti app" eller prenumerationer som ett mer hållbart sätt att sälja sina produkter.

För kunder finns fördelar med den gamla köp-modellen, men företag som Readdle har i alla fall hittat ett hållbart sätt att växla från betalda program till prenumerationer utan att väcka vrede hos de mest långvariga kunderna.


Gratis, fast ändå inte

Ända sedan lanseringen på Ipad år 2010 har PDF Expert levt upp till sitt namn som den främsta IOS-appen för att arbeta med pdf-dokument på språng. Nu när appen nått version 7.0 finns ännu färre skäl att inte ha appen på sina IOS-enheter. Den är nämligen gratis. Inga flera engångsköp, eller köp inuti app.

Test PDF Expert 7 för IOS
PDF Expert har fått ett uppdaterat gränssnitt i version sju. 

Okej, ska vi vara helt korrekta är dagens gratisversion av PDF Expert inte helt samma app som den förra versionen som kostade runt hundralappen. Borta är funktioner för att signera, lösenordsskydda eller slå samman dokument. Eller för att lägga till, ta bort eller extrahera sidor.

Dessa funktioner har istället flyttats till Pro-prenumerationen för runt 579 kronor per år, liksom de mer avancerade redigeringsfunktioner som tidigare fanns i inuti app-köpet för 200 kronor.

Men där slutar också de dåliga nyheterna. Alla användare av PDF Expert 7 får nämligen appens nya, mer minimalistiska gränssnitt. Liknande verktyg har nu grupperats i kategorier som blir enklare att hitta, såsom Annotate, Draw och Insert. Även på andra håll appen blivit enklare att använda.

Test PDF Expert 7
Mer än 300 olika stickers finns tillgängliga för att piffa upp dina pdf-dokument.

Även om de flesta nya funktioner i version ligger ”låsta” bakom Pro-prenumerationen, ger PDF Expert ändå någonting för alla. Som 300 stickers i sju olika kategorier – alltifrån tvättbjörn, katt och hund till utbildning, mat, väder och kalender. En kul grej, i alla fall om du gillar att göra dina dokument lite mer lekfulla.


Dags att bli Pro

Nuvarande användare av den gamla, betalda versionen av PDF Expert förlorar inte några funktioner från sin gamla app, men vill dessa användare ha de nya Pro-funktionerna kommer de behöva betala för en prenumeration i version sju. Som att konvertera Word, Excel och Powerpoint (eller filer från Apples motsvarande program) till pdf-dokument.

Det är smart och bra att ha, men inte heller banbrytande på något sätt. Speciellt eftersom dessa appar redan har inbyggda funktioner för att konvertera dokumenten. (Readdles tidigare app PDF Converter behövs därmed inte längre).

Test PDF Expert 7

Även bilder kan konverteras til pdf-dokument, oavsett om de importeras från Bilder, lokal lagring eller en molntjänst. Funktionen är särskilt användbar för att ta snabba skärmavbilder och lägga till dessa i ett dokument.

Det har dock sina begränsningar: Photoshops filformat .psd stöds inte, liksom andra mindre kända format.

Användbart är dock funktionen Reduce File Size, som gör precis vad det låter som och tillåter oss att minska bildstorleken i fyra olika steg (lossless, high, medium eller low) för att få mindre pdf-dokument innan de delas med andra.

Resultatet varierar lite beroende på dokumentets innehåll, men High eller Medium ger oftast den bästa balansen mellan kvalitet och filstorlek. Ett dokument med mycket text kan få 75 procent mindre filstorlek i många fall.

Sist men absolut inte minst: En Pro-prenumeration låter användare anpassa vilka grupper av verktyg som visas i verktygslådan längst upp i gränssnittet. Om du till exempel sällan eller aldrig signerar dokument, kan de verktygen lätt tas bort och ge plats till annat. De mest använda verktygen kan grupperas, och Ipad-användare har ett nytt alternativ för att flytta runt verktygsset.


Omdöme

PDF Expert 7 tar dig så nära desktop-programvara du kan komma i ett mobilt program, och förtjänar en plats på alla dina IOS-enheter – oavsett om du bara vill ha en gratis pdf-app för att läsa och annotera dokument, eller är beredd att betala för en prenumeration för att få även mer avancerade verktyg.

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Testad: September 2019.
Funktion: PDF-hanterare för IOS och Ipad OS. Finns även en version för Mac OS. 
Systemkrav: IOS 11.0 eller senare. 
Mer info/tillverkare: Readdle.
Pris: Gratis. Pro-version kostar 579 kronor per år.

Testa PDF Expert här!

plus

Konvertera och minska filstorlekar på pdf-dokument (kräver Pro).
Gruppera dina favoritverktyg.

minus

Stödjer inte .psd bildformat, med flera.
Mer avancerade verktyg kräver nu en prenumeration – inget engångsköp.

Betyg: 5 av 5