Uppdatering (2019-12-07):

Apple utreder ljudproblem i Macbook Pro – uppdatering på väg

Det knäppande ljud som drabbat vissa användare av den nya 16-tumsmodellen av Macbook Pro tycks vara ett mjukvaruproblem. Ett internt dokument skickat till auktoriserade serviceverkstäder, som Macrumors har kommit över, ger ny information om hur problemet ska hanteras internt.

Där står bland annat att om kunder kommer in med knäppande högtalare ska man inte byta ut enheterna eller ta in den för service, utan råda kunden att vänta på en mjukvaruuppdatering.

Det kan i sammanhanget nämnas att även det testexemplar som MacWorld förfogar över har drabbats av knäppande högtalare i tid och otid. Förhoppningsvis löser den kommande uppdateringen problemen.


Tidigare:

Ett antal kunder som skaffat nya 16-tums Macbook Pro har rapporterat om ljudproblem i datorn, skriver Appleinsider. Problemet är små smällar eller knäppande läten som bland annat hörs varje gång du trycker mellanslag för att pausa eller spela en låt eller video.

Det här är inte första gången en Macbook Pro-modell har ett liknande problem. 2017 skrev vi om samma sak i dåvarande 15-tumsmodellen. Den gången beskrev användare missljudet som ”när du trycker in sidorna på en plastflaska”.

Test: Första veckan med Macbook Pro 16 tum – vilken fullträff!

Enligt en Appleinsider-läsare märktes felet på tre av fyra exemplar av datorn i en Apple-butik, som hen testade tillsammans med butikspersonalen efter att ha tagit med sig sin egen maskin med problemet.

En annan användare har hittat en metod för att tillfälligt eliminera problemet: Öppna Quicktime Player och välj Arkiv -> Ny ljudinspelning. Lämna fönstret öppet utan att faktiskt börja spela in.

Köpguide: Välj rätt Macbook – hitta datorn som passar dina behov

Även om den här lösningen inte fungerar för alla tyder det på att felet ligger någonstans i mjukvaran, antingen Mac OS eller datorns basmjukvara (firmware).

Nedan en video en användare har spelat in som visar missljudet:

Apple MacBook Pro (2019) - 2,6GHz HC 16GB 512GB 16" Pris vid test: 28959 kr.

Bästa pris just nu: 27489 kr