Macbook Pro 15 tum har vid tillfällen blivit kritiserad för sin kylning, som framför allt med en snabbare Core i9 ibland kunde leda till för hög värmeutveckling med ”throttling” (nedsaktning av processorn) som resultat. Många av de problemen ska ha blivit lösta i den nya 16-tummaren från Apple, som med 28 procent effektivare kylning ska kunna behålla upp till 12 watt högre effekt vid högre arbetsbelastning.

För att se om det stämmer, och hur datorn står sig mot den tidigare Macbook Pro 15 tum, körs den nya 16-tummaren här genom en rad tuffa tester. MacWorlds amerikanska systerpublikation har jämfört 16-tummaren direkt mot 15-tummaren i en rad tester.

Läs även: Macbook Pro 15 tum mot 16 tum – här är alla detaljer som förändrades

Maskinerna har näst intill samma processor eftersom den inte kommit i någon ny version sedan 16-tummaren lanserades i november. I denna sitter nionde generationens Core i9-processor med åtta kärnor och 2,3 gHz i grundklockfrekvens. 15-tummaren har samma processormodell, men med 2,4 gHz klockfrekvens.

Båda har även 32 GB arbetsminne, medan grafiken skiljer sig. I 16-tummaren sitter nya AMD Radeon Pro 5500M, medan 15-tummaren har bland det vassaste som fanns till förra modellen: ett Radeon Pro Vega 20-kort.


Processor: Intet nytt, men bättre resultat ändå

Först ut, ett klassiskt prestandatest i Geekbench 5. Resultat presenteras i poäng.

Geekbench 5: Enkelkärnig prestanda (cpu)

Prestandatest Macbook Pro 16

Geekbench 5: Flerkärnig prestanda (cpu)

Prestandatest Macbook Pro 16

Som syns på staplarna i båda testerna ovan är skillnaderna mycket små. Att uppgradera till den nya 16-tummaren från den senaste 15-tummaren ger ingen skjuts i processorhastighet, mycket på grund av att det är precis samma nionde generationens Intel-processorer som sitter här.

Cinebench R20

Cinebench är ett tuffare cpu-test än Geekbench, som stresstestar processorn i flera trådar. Resultat presenteras i poäng.

Prestandatest Macbook Pro 16

Trots att datorerna alltså har samma processor syns en större skillnad i detta test. 16-tummaren är ungefär 12 procent bättre än sin föregångare. Den förbättringen kan tillskrivas den kraftigt förbättrade kylningen.

Ännu lite mer har hänt på grafiksidan, vilket blir tydligt i följande tester.


Grafikprestanda: Här är ligger förbättringarna

När datorernas diskreta grafik testas är skillnaderna tydligare (datorernas integrererade grafik, Intel UHD Graphics är inte testad). Resultat i poäng.

Geekbench: Open CL

Prestandatest Macbook Pro 16

Geekbench 5: Metal

Prestandatest Macbook Pro 16

Radeon Pro 5500M-kortet i 16-tummaren presterar ett ungefär 15 procent bättre resultat i Geekbench egna Open CL-test, medan Metal-testet ger en lite mer måttlig förbättring på fem procent.

Unigene Heaven

De båda Unigiene-testerna fokuserar även de på grafikprestanda. Resultaten presenteras i bilder per sekund.

Prestandatest Macbook Pro 16

Unigene Valley

Prestandatest Macbook Pro 16

Det är också här vi ser de största skillnaderna till 16-tummarens fördel, med både sin förbättrade kylning och sin nya grafik. I Heaven-testet är 16-tummaren 24 procent snabbare än sin föregångare. I Valley-testet är den fortfarande respektabla 15 procent snabbare.


Fler tester

MacWorld testar även grafikprestanda, och närmare bestämt Metal-prestanda i testbänken GFX Bench Metal, där 16-tummaren ger snudd på 60 bilder per sekund.

Prestandatest Macbook Pro 16

I Blackmagics Disk Speed Test ger den snabba interna lagringen närmare 2 800 mb/s skrivhastighet och 2 750 mb/s i läshastighet. Bra hastighet, men inget dramatiskt annorlunda mot tidigare modeller. Macbook Pro har haft snabb ssd-lagring länge nu.

Här är det intressant att notera skillnaden mot 2019 års ingångsmodell av Macbook Pro i 13 tumsstorlek, som ”bara” lyckades komma upp i 1 200 mb/s läshastighet och knappt 1 800 mb/s skrivhastighet i ett tidigare test. Med andra ord köper den större storleken och det högre priset på 16-tummaren också en ungefär dubbelt så snabb lagringsenhet.

Läs även: Prestandatest: Macbook Pro vs Air – är det värt prisskillnaden?


Slutsats

När nya Macbook Pro 16 tum avvänds lite mer beskedligt märks inte så stora skillnader mot 15-tummaren den ersätter. Det är först när den börjar pressas som skillnaderna märks, och en mycket av det har vi att tacka den nya kylningen. Trots samma processor presterar alltså Macbook Pro 16 tum ungefär runt 12 procent bättre i det tuffare Cinebench-test. Bättre kylning ger helt enkelt mer utrymme åt datorns komponenter att arbeta lite hårdare.

Fläktarna susar upp en aning, ibland mycket, under vissa tester men inte så att datorn storknar totalt. Processorn lyckas även lägga sig på en stabil klockfrekvens under hårdare belastning, vilket tyder på att de värsta problemen med throttling är borta.

Framför allt har dock grafikprestanda förbättrats i denna Macbook Pro. Dels tack vare nya AMD-kort, dels tack vare bättre kylning. Videokreatören eller den som jobbar med andra grafikintensiva program – även den som ibland spelar på Mac – kommer märka de största skillnaderna i nya Macbook Pro 16 tum.

Läs även: Så väljer du rätt Macbook för dina behov