Imac är en av Apples mest prisvärda datorer. Det gäller i synnerhet 5K-modellen. Men vilken modell passar dig bäst och vad är skillnaderna egentligen? Vilka tillval är viktiga, vilka är prisvärda och vilka bör du hoppa över?

I den här guiden går vi igenom Apples två Imac-modeller och visar på skillnader och likheter, vad priserna realistiskt blir om du gör typiska tillval, och annat som kan vara viktigt att tänka på.

Läs även: Vi testar Imac 27 tum

Varning: Apple säljer fortfarande en 21,5-tums Imac utan retinaskärm för 14 066 kronor på Apple Store. Den är sämre på alla fronter jämfört med 4K-modellen som kostar 2 500 kronor mer, och vi kan inte rekommendera den till några användare.

Imac 4K (21,5 tum)

Den mindre Imac-modellen har en fyrkärnig Core I3-processor, 8 gigabyte minne, 1 terabyte hårddisk och Radeon Pro 555X-grafik i grundutförandet.

Läs mer: Köpa nu eller vänta – vi guidar till alla Apple-prylar

På processorfronten kan du uppgradera upp till en sexkärnig Core I7-processor med hyperthreading för totalt 12 processortrådar. Minnet kan uppgraderas till 32 gigabyte och grafikchippet till Radeon Pro Vega 20. Lagringen kan bytas ut mot en ssd.

Imac 4K

En stor skillnad jämfört med den större modellen är att arbetsminnet inte kan bytas ut av användaren, och du måste alltså beställa datorn med så mycket minne som du kommer behöva även i framtiden.

Alla andra uppgraderingar måste också göras vid köptillfället, men så är det även på 27-tumsmodellen.

För en del användare är det en stor fördel med Imac 4K att den tar upp betydligt mindre plats på skrivbordet. Med den högupplösta skärmen kan du fortfarande se mycket samtidigt (standard är att visa den som 1080p med fyra pixlar per bildpunkt, men du kan välja motsvarande 1440p om du är skarpögd).

Om du nöjer dig med grundmodellen kommer du rätt billigt undan, men lägg på ett par uppgraderingar så är du strax över grundpriset för 27-tummaren.

En väldigt vettig uppgradering som gör att Imac inte känns långsammare än den långsammaste Macbook Air-modellen är att byta till ssd-lagring. Det kostar 2 200 kronor för 256 gigabyte och 4 400 kronor för 512 gigabyte.

8 gigabyte minne börjar också bli lite trångt för normalbruk, och ska din dator hålla bra i längden är det en bra idé att höja minnesmängden. En uppgradering till 16 gigabyte går på 2 200 kronor.

Grundmodellens processor är ingen supersnabb historia, och har du råd med det är uppgraderingen till mellanmodellen med sexkärnig Core I5-processor prisvärd.

Mellanmodellen med 16 gigabyte minne och 512 gigabyte ssd landar på 24 566 kronor. En 27-tummare kostar som jämförelse 26 166 kronor med samma processor och lika mycket lagring men 8 gigabyte minne (2x8 gigabyte från Crucial kostar i skrivande stund cirka 700 kronor och är busenkelt att montera själv).

Ett bra val för: Den som vill ha en stationär Mac så billigt som möjligt. Eller den som vill ha en kraftfull stationär Mac som tar mindre plats på skrivbordet.
Bra tillval: Ssd istället för hårddisk (från 2 200 kronor).
Rek. pris Apple: Från 16 566 kronor.
Billigaste återförsäljare: 14 990 kronor hos Webhallen.

plus

Kan numera fås med sexkärnig processor och 32 gigabyte ram.
Smidig.

minus

27-tumsmodellen mer prisvärd om du börjar göra tillval.
Går inte att byta minne själv.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iMac (2019) - 3,6GHz QC 8GB 1TB 21,5" Pris vid test: 14910 kr.

Bästa pris just nu: 14990 kr