Testad produkt: Smart Battery Case Iphone 11
Pris: 1 590 kronor till Iphone 11, 11 Pro och Pro Max hos Dustinhome.

Ett högljutt gäng Apple-trogna användare har krävt en ny version av Apples smarta batteriskal i flera år, och än en gång har Apple visat att man lyssnar på kraven. Ja, lite grann i alla fall.

Årets version av Smart Battery Case för Iphone 11, Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max ser i mångt och mycket ut som de tidigare batteriskalen från Apple, bortsett från det subtila tillägget i form av en fysisk kameraknapp på den högra sidan. Det må vara en liten detalj, men det är en välkommen funktion som ger lite mer mening åt ordet ”smart” i namnet.

Läs också! Mophie Juice Pack Access? Nope, köp en powerbank istället

Skalet har som tidigare år samma typ av silikon som pryder Apples vanliga skal, utan inbyggt batteri. Det gör att skalet får en av de mest greppvänliga ytor som överhuvud taget skådats i ett batteriskal. I alla fall under de första månaderna.

Som det tidigare har gått att se på Apples vanliga silikonskal för Iphone kan ytan av silikon nötas loss i kanterna efter flera månader av dagligt användande. Och är du den typ av användare som behöver ett batteriskal lär du också vara en flitig användare, som tar upp och ned telefonen ur fickan eller väskan många gånger per dag och därmed sliter mer på ytskiktet.


Smart design

Som tidigare år har batteriskalet längst upp en sorts gångjärn som viks bakåt för att enkelt kunna skjuta in och ur Iphone ur skalet. En annan detalj, som också är en av de bästa detaljerna, är att det bara behövs en enda lightning-port för att ladda upp telefon och batteriskal på samma gång.

Många konkurrerande skal har en separat usb-port för laddning, och då behöver du ytterligare en sladd att ta med dig överallt. Skalet kan också laddas upp trådlöst via qi-laddning, samt snabbladdas över usb-c pd.

Test Apple Smart Battery Case
Foto: Leif Johnson/IDGLightning-porten i botten laddar både batteriskal och telefon, samt överför ljud om du använder lightning-hörlurar.

Denna mångsidiga port låter skalet prata direkt med IOS, och det är här mer av det ”smarta” kommer in i bilden. Redan när telefonen skjuts in i skalet och ansluts till porten ges en försmak på det smarta. På hemskärmen visas batteristatus inte bara för telefonen, utan även för batteriskalet.

Ännu bättre är den batteriwidget som kan läggas till i widget-vyn till vänster om hemskärmen. Där kan batterinivån för batteriskalet visas tillsammans med batteristatus från andra Apple-prylar.

Test Apple Smart Battery Case
Foto: Leif Johnson/IDGNär batteriskalet laddas kommer det i första hand ladda upp telefonen, och ge eventuellt överskott till skalet. När Iphone är laddad till 100 procent fortsätter skalets egna batteri laddas tills det är fullt.

Det är ett smart alternativ (om än inte totalt nödvändigt) till skal från tredje part som ofta kommunicerar sin batteristatus med fyra lampor på baksidan. Om du laddar batteriskalet separat, utan Iphone, kommer en liten lampa på insidan lysa rött tills det är färdigladdat.

På skalets sidor finns samma knappar som på Iphone för att tända skärmen och justera volymen. Alla knappar är väldigt taktila, faktiskt en fröjd att använda. Och så finns en ny knapp här – kameraknappen.


Test Apple Smart Battery Case
Foto: Leif Johnson/IDGApples silikonskal är en magnet för damm, smuts och andra mindre partiklar. På bilden är den rengjord, men ser ändå inte helt perfekt ut.

En till knapp i årets modell

Vad gäller den nya kameraknappen, är det inte mer än en subtil inbuktning i skalet som agerar genväg till kameran. Det är en fysisk knapp, men på alla tre färger (rosa, vit, svart) som skalet finns i – och särskilt i den svarta modell som testas här – är knappen så diskret att den nästan är svår att se mot bakgrunden.

Det är kul att se en nyhet, om än en subtil sådan, mot förra årets Smart Battery Case. Men nyttan med en separat kameraknapp går att ifrågasätta. För att aktivera kameran krävs att du håller ned den nya kameraknappen i ungefär en sekund, troligen för att undvika oavsiktliga tryck i fickan eller i en väska. Som i IOS 13 tas en bild vid ett kort tryck, medan en videoinspelning startas när du håller ned knappen.

Läs också! Test: Iphone 11 Pro Max – en månad med Apples jättemobil

I praktiken går det ofta snabbare att aktivera kameran genom att bara svepa på hemskärmen. Fördelen är istället att det blir lite lättare att aktivera kameran utan att kolla på telefonen, och att det i vissa fall kan vara bekvämare med en fysisk knapp för kameran.


Ett halvt extra batteri

Apple hävdar att batteriets 10,9 Wh (snäppet mer än förra årets modell) ger ungefär 50 procent förlängd batteritid jämfört med Iphones normala livslängd. I detta test visar det påståendet sig hålla väldigt väl.

Med 15 procent batteritid kvar i en Iphone 11 Pro, sattes ett fulladdat skal på mobilen. Efter två timmar hade Iphone-enheten 61 procents laddning medan batteriskalet hade 22 procent kvar. En timme senare var batteriskalet tomt, medan telefonen visade 75 procent.

Batteritiden varierar alltid efter en rad faktorer som skärmens ljusstyrka, hur hårt processorn pressas och en rad andra faktorer. I vilket fall: Om du normalt får tio timmar användningstid med din Iphone, kommer batteriskalet bättra på det med ytterligare ungefär fem timmar.

Och det är rätt bra siffror. Det gör det onödigt för de flesta användare att ta med sig en separat powerbank under en dag med flitigt mobilanvändande. Under dagar med lägre användning kan tiden utan tvekan sträckas till drygt två dagar innan det är dags att jaga rätt på laddaren.

Test Apple Smart Battery Case
Foto: Leif Johnson/IDGSkalets kant går en bit ovanför glaset, så du kan tryggt lägga telefonen upp och ned utan att riskera skärmrepor.

En del potentiella köpare kommer säkerligen fnysa åt över den aningen klumpiga designen med vad som mest ser ut som en stor ryggsäck på skalets baksida, där skalets batteri alltså huserar. Skalet kan dock ligga platt på ett bord utan att bli obalanserat, och för att vara ett batteriskal är det inte så farligt tjockt. Så länge du har relativt generösa byxfickor får skalet fortfarande plats där.


Omdöme

Ett batteriskal är verkligen inte för alla användare, särskilt inte som Iphone har fått väldigt bra batteritid på senare år. En powerbank är ett bättre val för den som oftast klarar sig utan extra kräm under dagen. Ett batteriskal för 1 600 kronor är bara smart om du ofta ser batteristapeln bli röd för tidigt på dagen, och vill slippa ladda två olika prylar.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Testad: November 2019.
Funktion: Batteriskal för Iphone 11, Iphone 11 Pro eller Iphone 11 Pro Max, för längre batteritid.
Batteri: 10,9 Wh.
Övrigt: Finns vit och svart för Iphone 11, eller vit, svart och rosa för Iphone 11 Pro respektive Iphone 11 Pro Max.
Tillverkare/mer info: Apple.
Rek. pris: 1 595 kronor hos Apple.
Pris: 1 590 kronor till Iphone 11, 11 Pro och Pro Max hos Dustinhome.

plus

Fysisk kameraknapp.
Bra integration med IOS.
Bra batteritid.

minus

Ytan blir lätt smutsig.
En powerbank är mindre smidig, men ger mer batterikraft för samma peng.
Kameraknappen är långsammare än att svepa fram kameran på skärmen.

Betyg: 5 av 5