Är du någorlunda van Macanvändare har du kanske någon gång använt terminalen, till exempel för att ändra en inställning som inte kan nås via Systeminställningar eller radera några filer som är svåra att komma åt från Finder.

Din Mac har många inbyggda kommandoradsprogram, det vill säga program du bara når via terminalen. Men det finns många fler att hämta och dra nytta av, inte minst tusentals små och stora öppna källkodsprogram från Github.

Av alla dessa program tycker vi att det allra bästa är brew från projektet Homebrew. Det är en så kallad pakethanterare som hanterar installationen av andra program plus diverse kodbibliotek och annat som krävs för att köra dem. Om du till exempel ska installera det kraftfulla bildverktyget Imagemagick måste du även ha till exempel freetype, libtool och xz (och det är ett ganska milt exempel).

Läs mer: Homebrew fixar alla saknade kommandon i Macens Terminal

Att hålla koll på allt sånt själv vore nästan omöjligt – med Homebrew behöver du bara skriva in brew install imagemagick och efter en stund är allt installerat och klart.

Fixar vanliga program också

Men inte nog med att Homebrew håller ordning i kommandoraden, du kan även använda det för att installera vanliga program med grafiskt gränssnitt. Inte bara öppen källkod utan även kommersiella program som Spotify, Bbedit, 1Password och Chrome.

För att installera ett program använder du det här enkla kommandot:

brew cask install program
För att hitta ”brew-namnet” på ett program du vill installera använder du kommandot:

brew search program
Du får då fram en lista över resultat, ibland flera stycken. För ”brew search chrome” får vi till exempel 12 resultat, där ”google-chrome” är vanliga Chrome.

Det här är praktiskt i sig eftersom du slipper googla efter nedladdningslänkar, men tillsammans med en annan Homebrew-funktion gör det det snabbare att komma igång på en ny Mac.

Brewfile

Genom att skapa en enkel textfil kallad en Brewfile och använda kommandot brew bundle kan du automatisera installationen av alla program du behöver på en Mac, både i kommandoraden och grafiska.

En Brewfile består av en rad för varje program du vill installera. Överst i filen ska du skriva:

tap "homebrew/bundle"
tap "homebrew/cask"
tap "homebrew/core"

För att installera ett program med Homebrew skriver du exempelvis brew "program". För grafiska program cask "spotify". Ett komplett exempel kan se ut så här:

Brewfile

För att skynda upp det hela kan du köra följande kommando när du står i din hemmapp:

brew bundle dump cask
Det skapar automatiskt en Brewfile direkt i hemmappen med alla program du har installerat via brew och brew cask. Sedan kan du ta bort eller lägga till i den som du vill.

Installera på nya Macen

För att installera alla programmen på din nya Mac börjar du med att kopiera din Brewfile till hemmappen på nya datorn. Kör sedan följande tre kommandon. Det första installerar en del nödvändiga verktyg från Apple, det andra installerar själva Homebrew och det tredje läser din Brewfile:

xcode-select --install
/usr/bin/ruby -e "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"
brew bundle install

Alla tre kan ta en stund, men framför allt det sista kommer hålla på länge om du har många program att installera.

Brew bundle