Uppdatering (2019-11-30):

Apple uttalar sig

Ukrainas utrikesminister är en av flera politiker som har kritiserat Apples beslut att visa Krim som ryskt i Kartor. Han skrev på Twitter att Apples beslut var som om någon hade stulit företagets stoltaste arbete men när det beklagar sig svarar någon annan med att inte bry sig.

Nu har Apple gett svar offentligt, rapporterar 9 to 5 Mac.

– Vi vill tydliggöra för kunder runt om i världen att vi inte har gjort några ändringar i Apple Maps rörande Krim utanför Ryssland, där en ny lag tvingade oss att uppdatera kartan inom Ryssland.

Apple fortsätter och säger att företaget ser över lokala och internationella lagar när kartorna textas, och gör ändringar när lagen kräver det. Nu ska företaget ta en djupare titt på hur gränstvister hanteras.


I mars 2014 valde Ryssland att annektera Krim, detta efter en hårt kritiserad folkomröstning på halvön där 96,7 procent av de röstande föredrog att tillhöra Ryssland framför Ukraina.

Trots att omvärlden inte har godkänt annekteringen har det blivit allt vanligare med kartor som visar att Krim tillhör Ryssland, detta efter påtryckningar från ryska myndigheter.

Nu rapporterar BBC att Apple har ändrat på sina kartor i Ryssland och där är numera Krim och huvudstaden Simferopol markerade som ryska områden i stället för ukrainska. På samma sätt förhåller det sig i Väder-appen. Utanför Ryssland markeras emellertid områdena fortfarande som ukrainska.

Google å sin sida har valt att inte markera vilket land som Krim tillhör överhuvudtaget, men i och med att man har valt ryska stavningar framför ukrainska kan det tolkas som att man har fallit till föga för ryska påtryckningar. Å andra sidan talar 77 procent av befolkningen ryska, medan endast 10 procent talar ukrainska.

Apple har i skrivande stund inte kommenterat ändringen, men räkna med att det kommer riktas hård kritik mot företaget från ukrainskt håll.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 8790 kr.

Bästa pris just nu: 7399 kr