Representanthusets konkurrensunderutskott har de senaste månaderna dragit igång en stor utredning av teknikjättarna i Silicon Valley. Apple har attackerats på flera fronter, bland annat App Store-reglerna, och nu anklagas företaget och flera konkurrenter för att använda integritetsskydd som en täckmantel för konkurrensbrott, skriver Washington Post.

David Cicilline, demokraten som leder underutskottet, säger att han är mer och mer orolig över detta och att ”det finns en ökande risk att bristen på integritetslagstiftning i USA kan leda till att företag utnyttjar sin ställning för att ge sig själva fördelar”.

Washington Post nämner Tile som ett exempel. Med IOS 13 kan appmakare inte längre be om konstant tillgång till platsinformation direkt när appar startar. Istället måste användaren först ge tillgång när appen är igång innan appen kan be om tillgång i bakgrunden, och IOS visar exakt vilka platser appen har fått tillgång till.

I kontrast skickar Iphone med standardinställningarna din plats till Apple för flera olika ändamål, bland annat platsbaserad reklam.

Lagstiftare har också kritiserat Facebook och Google. Nyligen läckta dokument visade att Facebook 2012 ville hindra konkurrenter från att samla in uppgifter om användare och valde att kalla det en integritetsskyddande regeländring. Google kritiseras för att stänga ute tredjepartsutvecklare från Gmail.