Rgb-ljus är inget vi normalt förknippar med Mac. Snarare med feta speldatorer med fläktar, moderkort och annat som lyser upp i olika färger. Och inte minst tillbehör som tangentbord och möss. Macens estetik har alltid varit sobert minimalistisk och tanken att hitta Jony Ive i sin källare med en Imac täckt i blinkade färgglada ljusremsor är minst sagt komisk.

En tillverkare som trots det har valt att satsa resurser på att få vissa av sina tillbehör att fungera på Mac är Corsair. Företaget tillverkar både datorkomponenter som ram-kretsar, fläktar och nätaggregat, och externa tillbehör som headset, tangentbord och möss. Alla Corsairs rgb-prylar kan styras med Icue, ett program som tidigare bara har funnits för Windows men som nu även har släppts för Mac.

Corsair skickade över några prylar att testa med (K70 mk2, Harpoon RGB Pro och MM800), och vi har tagit en titt på hur det fungerar.

Ljuseffekter

Med Icue kan du styra exakt hur dioderna på dina anslutna tillbehör ska lysa upp. De flesta rgb-tillbehör har lysdioder i olika zoner och genom att ändra färg på olika zoner i tur och ordning kan programmet skapa olika regnbågseffekter. Hela tangentbordet kan skifta från violett till rött i vågor, i en cirkel eller bara långsamt pulserande.


Har du flera prylar kan programmet synka dessa så att alla följer samma mönster.

Förutom animerade mönster kan programmet visa statiska färger, färg som visar hur varm processorn är (på en bärbar Mac behöver vi ändra temperaturinställningarna, de verkar utgå från stationära datorer), och färger som följer musiken. Det senare kräver ett Corsair-headset så det har vi tyvärr inte kunnat testa.

Individuella färger

Du kan skapa olika ljuseffekter för olika knappar, för att till exempel tydligare visa var WASD-tangenterna ligger (viktigt i en del spel) eller ge olika siffertangenter olika färg så att du kan hitta rätt snabbkommando i World of Warcraft snabbare. Det går också att använda till att lysa upp olika grupper med kortkommandon i program som Final Cut Pro X och Photoshop om du inte bara spelar spel på Macen.

Att skapa lager av olika ljuseffekter går relativt smidigt när vi väl upptäcker att det går att Skift-dra med musen för att markera en hel grupp tangenter på en gång, och sedan cmd-klicka på enstaka tangenter vi inte vill ha med i den effekten.

Makron och kortkommandon

Även om du inte är så intresserad av animerade lysdioder kan du använda Icue för att få ut mer av Corsair-tillbehör på Mac. Mac OS inbyggda inställningar för möss och tangentbord är minst sagt grundläggande, och du kan till exempel inte ställa in vad extraknappar på en mus ska göra, eller vad F-tangenterna på ett pc-tangentbord.

Som vanligt med tangentbord som är gjorda för pc sitter Alt och cmd på fel plats (Windows-knappen blir cmd), men det fixar vi snabbt i Systeminställningar.

Makro

Tyvärr verkar det programmet fortfarande dras med en del barnsjukdomar. Vi kan till exempel inte få bakåtknappen på musen att fungera som den ska, och den enda mediaknappen som fungerar är play/pause. Det gör att du trots allt kan behöva ett tredjepartsprogram som Karabiner för tangentbord eller Steermouse för möss.

Icue can spela in makron och aktivera dessa när du trycker på en utvald knapp, men tyvärr finns ingen möjlighet att istället köra applescript eller shellscript, vilket hade gett betydligt större möjligheter.

Kompatibla tillbehör

Corsair har en lista över vilka tillbehör som fungerar med Icue på Mac. Om du har en Mac Pro och vill stoppa i lite glammigt minne blir du tyvärr besviken; det handlar enbart om tangentbord, möss och headsets till att börja med. I vårt test fungerar även musmattan MM800, så det är möjligt att det finns andra tillbehör som också fungerar trots att de inte står med på listan.

En del tillbehör kan behöva uppdateras innan de fungerar, och det måste du tyvärr göra på en pc (eller i Windows via Boot Camp).