Att kalla den nya 16-tummaren för en helt ny generation Macbook Pro är kanske att ta i, det mesta fungerar och ser fortfarande likadant ut, men det finns definitivt många viktiga förändringar i denna kraftigt uppdaterade 16-tumsmodell. Här listar vi alla de viktigaste skillnaderna mellan Macbook Pro 15 tum och Macbook Pro 16 tum.

Macbook Pro 15 vs 16
Bland annat tack vare tunnare skärmkanter är 16-tumsmodellen inte så mycket större än den tidigare 15,4-tumsmodellen.

Skärmen – tunnare kanter och mer flexibel

Den mest uppenbara skillnaden är såklart skärmen. Förutom att den har vuxit med 0,6 tum erbjuder den också något högre upplösning: 3 072 x 1 920 pixlar mot tidigare 2 880 x 1 800 pixlar. Med det har även pixeldensiteten ökat en aning, från 220 ppi till 226 ppi.

Minst lika viktigt för videokreatörer är att skärmen nu har variabel uppdateringsfrekvens i fyra steg: 47,95, 48, 50, 59,94 samt 60 Hz. I den tidigare 15-tumsmodellen är 60 Hz det enda alternativet.


Nygammalt tangentbord

Från det kontroversiella tangentbordet med fjärilsmekanism, till ett ”Magic Keyboard” med vanliga saxtangenter. Det här är minst sagt stor nyhet för den nya 16-tummaren. Slaglängden på varje tangent har ökat från 0,55 millimeter till en millimeter, vilket torde ge ett klart skönare tangentbord för den som inte gillade de lite stumma, kortslagiga tangenterna från den förra modellen.

Piltangenterna har fått en inverterad T-form för att lättare hitta rätt tangent utan att titta ned. Dessutom har en av fördelarna med fjärilstangentbordet hittat även till Magic Keyboard, nämligen stabilare tangenter som inte känns fullt så svampiga som Macbook Pro från 2015 och tidigare kunde kännas.

Minst lika viktigt är att den beprövade saxmekanismen bör ge bättre hållbarhet. Tangenter som fastnar, slutar fungera och upprepar bokstäver var det kanske största klagomålet av alla mot Macbook Pro.

För alla som ogillade att ha escape-tangenten som mjukvaruknapp erbjuder nya Macbook Pro-lösningen – tillbaka är nu den fysiska knappen, till inte minst många utvecklares jubel.

Macbook Pro 15 vs 16
Touch ID-knappen har fått samma typ av släta yta som de vanliga tangenterna. En bra nyhet, för nu slipper vi den fettiga hinna som gärna bildades på den glatta Touch ID-knappen på äldre modeller.

På andra sidan Touch Bar har Touch ID (som även fungerar som startknapp) separerats från Touch Bar. Dels säkert för att skapa lite mer jämvikt i designen, men kanske också för att förtydliga att det faktiskt är en startknapp, något som annars kan vara förvånansvärt lätt att missa.


Macbook Pro 15 vs 16

En mindre Touch Bar

Längst upp på tangentbordet har Apple alltså gjort plats för en fysisk escape-tangent, med resultatet att Touch Bar har krympt lite grann i sidled. Det gör att mjukvaruknappar i vissa program (som Pixelmator ovan) kan försvinna.

Vidare har avståndet mellan Touch Bar och tangentbordet ökat en aning. Skillnaden är knappt märkbar för ögat, men resultatet är minskad risk för oavsiktliga tryck på Touch Bar.


Macbook Pro 15 vs 16

Lite större, lite tyngre

Ett större batteri och en större skärm har såklart en kostnad, här i form av nio procent högre vikt och lite större yttermått. Skillnaden är dock inte extremt stor.

Macbook Pro 15 vs 16

Formsydda fodral för den tidigare 15-tummaren kommer inte passa 16-tummaren, medan de som är lite lösare i formen troligen passar ändå.


Macbook Pro 15 vs 16

Samma processorer, men ny grafik

Det var inte länge sedan Apple släppte en ny Macbook Pro, faktiskt bara i våras, så när det nu var dags för en ny modell bara ett halvår senare hamnade samma processorer även i 16-tummaren. Det är samma nionde generationens Core i7 respektive i9-processorer med sex eller åtta kärnor. Enda skillnaden är att det nu finns nytt toppval med 2,4 gHz klockfrekvens med Turbo Boost upp till 5 gHz (tidigare maximalt 4,8 gHz).

På grafikområdet har mer hänt. Här sitter nu AMD Radeon Pro 5300M eller 5500M. Borta är Vega-grafiken som tidigare fanns som tillval, men de nya Radeon-korten ger upp till 8 GB dedikerat gddr6-minne.

Arbetsminnet är aningen snabbare med 2 666 mHz mot tidigare 2 400 mHz. En stor skillnad är att även ssd-lagringen har dubblats – nu är 512 GB lagring standard även i den billigaste modellen.


Macbook Pro 15 vs 16

Bättre högtalare och mikrofoner

Högtalarna har hyllats av både oss andra – de är helt enkelt inget annat än fenomenalt bra, med fint, detaljerat ljud utan distorsion eller vibrationer ens på höga ljudnivåer.

Köper du en Macbook Pro 16 tum kommer datorns inbyggda högtalare vid många (men såklart inte alla) tillfällen kunna ge dig det bästa ljudet för tillfället. De slår många enklare hörlurar och blåtandshögtalare. Att se en hel långfilm direkt på datorn är rent av trevligt, särskilt om filmen eller serien har Dolby Atmos-ljud.

Macbook Pro 15 vs 16
De tre mikrofonerna är placerade under handledsstödet och ovanför Touch Bar.

Även mikrofonerna har förbättrats rejält. De är tre till antalet och ger förvånansvärt bra ljud jämfört med andra inbyggda mikrofoner. Det är fortfarande ingen bra idé att skriva på tangentbordet och spela in ljud samtidigt.

De kan heller inte ersätta en professionell mikrofon, men att alltid ha bättre inbyggda mikrofoner med sig kan vara ovärdeligt för Facetime-samtal, för amatörpoddaren, för voice overs, eller för den som vill spela in en melodi innan den glöms bort.


Macbook Pro 15 vs 16
Strömadaptern är nu på 96 watt mot tidigare 87, för att batteriet inte ska ta så mycket längre tid att ladda upp. Adaptern är lite tyngre i handen, men storleken är densamma.

Större batteri

Batteriet i nya Macbook Pro är nästan monstruöst, 100 wattimmar. Det ska ge en timmes längre batteritid enligt tidigare generation Macbook Pro, totalt elva timmar. Det är inte långt ifrån Macbook Air, som ger tolv timmar på pappret.

Som vanligt är det enkelt att göra slut på batteriet snabbare om du drar igång tyngre program och maxar ljusstyrkan, men bättre batteritid är alltid välkommet. Priset är högre vikt, men två kilo istället för 1,83 kilo är trots allt inte så stor skillnad för en dator som redan är relativt stor.