Apple Watch Series 5 är Apples senaste och mest avancerade smartklocka hittills, med kompass och en always on-skärm som de största nyheterna. Har du pengarna är det här den bästa smartklocka som en Iphone-användare kan köpa – men behöver du den?

Läs även: Bästa smartklocka – test av heta modeller

Apple säljer också den två år gamla Series 3, och det till ett pris som får sägas vara högst rimligt för att vara en fortfarande hyfsat ny Apple-produkt – från 2 495 kronor. Det är ganska precis hälften av vad Series 5 kostar, så här finns mycket pengar att spara om det räcker med en Series 3. Vilka funktioner gör du avkall på till det lägre priset? Det ser du här:


Skärm – stora skillnader

Med Series 4 fick en Apple Watch en rejält större skärm, och den hänger naturligtvis kvar även i Series 5. Skärmen är 30 procent större än den som sitter i Series 3, och det i ett yttre som är ungefär lika stort som tidigare. Skillnaden är så pass stor att den lilla modellen av Series 5 (40 mm boett) har större skärm än den större modellen av Series 4 (42 mm boett).

Series 3 vs series 5

Skärmkanterna är mindre och dessutom rundade, vilket gör skärmen lite trevligare att titta på. Båda har dock rejält ljusstarka skärmar som kan lysa i upp till 1 000 cd/m².

Den stora nyheten är dock always on-skärmen i Series 5. Med den släcks skärmen aldrig helt och hållet, utan dimmas ned när du sänker armen. Det gör det enklare att snegla på klockan utan att höja armen lika högt som Series 3 annars ofta kräver för att skärmen ska väckas.

Läs mer: Långtidstest – en månad med Apple Watch Series 5

Always on-skärmen har dock visat sig påverka batteritiden en del. Fortfarande erbjuder Series 5 en hel dags batteritid utan större problem, och den är mer eller mindre densamma som Series 3.

Om du däremot stänger av always on blir batteritiden märkbart bättre – utan problem närmare två dagar.


Dubbelt så snabb processor

I Series 5 sitter en ny S5-processor. Skillnaderna mot förra årets Series 4 är inte alls dramatiska, men jämfört med den nu två år gamla Series 3 är skillnaderna större. S5 är enligt Apple själva dubbelt så snabb. Uppgiften är svår att kontrollera då det inte finns några vettiga testverktyg för Apple Watch som det gör för Iphone, men det går lätt att konstatera att Series 5 aldrig känns långsam.

Det gör i och för sig sällan Series 3 heller, men på den här fronten är alltså Series 5 lite mer framtidssäkrad och bör få mjukvaruuppdateringar 1-2 år längre än Series 3. Series 5 har också en 64-bitprocessor mot 32 bit i Series 3, vilket gör den ytterligare lite mer framtidssäkrad.


EKG

Ekg och mer avancerade sensorer

En nyhet som kom med Series 4, men som inte finns i Series 3, är möjligheten att ta ett riktigt ekg med klockan.

Förutom det finns även andra mer avancerade sensorer i ”femman” jämfört med ”trean”, så som en uppdaterad optisk pulsmätare samt en lite mer exakt accelerometer som kan mäta upp till 32 g jämfört med 16 g i Series 3.


Fler skillnader i korthet

Den som lägger pengar på en Series 5 istället får även följande funktioner.
Falldetektion, som kan varna anhöriga och ringa nödsamtal om du ramlar, finns i Series 5 men inte i Series 3.

  • Kompass är en nyhet i Series 3.
  • Decibel-mätare. Kanske särskilt bra för den som arbetar i högljudda miljöer och vill ha hjälp med att se till att ljudnivåerna inte blir allt för höga.
  • Något snabbare parkoppling med Airpods och annat, tack vare ett nytt W3-chipp med bluetooth 5 i Series 5. I Series 3 finns W2 med bluetooth 4.
  • Fler material i boetten. Series 5 finns i aluminium, rostfritt stål, titanium och keramik. Series 3 finns däremot bara i ofärgad aluminium eller rymdgrå aluminium.
  • Internationella nödsamtal. Både Series 3 och Series 5 finns att köpa med möjlighet till en egen mobiluppkoppling, och båda kan ringa nödsamtal direkt från klockan om det skulle behövas. Bara Series 5 kan göra det även internationellt.
  • Krona med haptisk återkoppling. Den digitala kronan på Series 5 tickar lätt på armen när du snurrar på den. En trevlig detalj, om inte annat.
  • 50 procent mer ljudlig högtalare i Series 5.
  • Mer lagring. Series 5 bjuder på 32 GB lagringsutrymme för offline-synkade poddar, musik och appar. Series 3 med mobiluppkoppling har 16 GB, medan Series 3 med bara gps får nöja sig med 8 GB.

Pris och omdöme

Prisskillnaden mellan Series 3 och Series 5 är som tidigare nämnt rätt stor, samtidigt som Series 3 erbjuder alla de viktigaste funktionerna och kan använda senaste Watch OS 6. Series 5 har dock fler funktioner, en skärm som är mycket trevligare att använda, den är lite snabbare, och helt enkelt ett bättre val för den som är säker på nyttan med en smartklocka på armen.

Apple Watch Series 5

Apple Watch Series 5

Storlekar: 40 mm och 44 mm.
Bra val för: För dig som uppgraderar från en äldre Apple Watch, eller den som helt enkelt vill ha det senaste och är säker på att en Apple Watch kommer vara till nytta.
Rek. pris: Från 4 995 kronor. 6 195 kronor med mobiluppkoppling hos Apple.
Pris: 4 988 kronor hos CDON (40 mm). 5 388 kronor hos CDON (44 mm).

plus

Always on-skärm.
Nyare processor.

minus

Högt pris.
Batteritiden inte mycket bättre än Series 3.


Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3

Storlekar: 38 mm och 42 mm.
Bra val för: Dig som inte är helt övertygad om nyttan med en Apple Watch, men vill testa. Ett bra alternativ till Fitbits wearables.
Rek. pris: Från 2 495 kronor. 3 695 kronor med mobiluppkoppling hos Apple.
Pris: 2 490 kronor hos Netonnet (38 mm). 2 888 kronor hos CDON (42 mm).

plus

Har alla de viktigaste funktionerna.
Hälften så dyr som Series 5.

minus

Mindre skärm.
Äldre processor.

Apple Watch Series 5 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4988 kr.

Bästa pris just nu: 3690 kr