Apple Watch Series 6 är den mest avancerade klockan Apple hittills har släppts, med fler hälsosensorer än någonsin. Till skillnad från tidigare lanserade Apple samtidigt en annan modell, som på många punkter är lika bra. Valet mellan modeller är i dag inte ett lika enkelt ”har jag råd med toppmodellen?”. För en del handlar det snare om huruvida Apple Watch SE är värt sitt premiumpris jämfört med Series 3.

Läs även: Bästa smartklocka – test av heta modeller

I den här artikeln går vi igenom skillnaderna och likheterna mellan de tre modeller av Apple Watch som säljs i dag, för att förhoppningsvis göra det enklare för dig att välja den som passar dig bäst.

Skärm – tre nivåer

Skärmen är en av de få detaljer där de tre modellerna har en tydlig stege från enklast till mest avancerad. Series 3 har den gamla ursprungliga skärmen med fyrkantig bild som inte fyller hela ytan. Apple Watch SE har samma form på skärmen som Series 6 (och gamla Series 5) med rundade hörn som gör att den nästan täcker hela framsidan. Men den har inte stöd för ”Alltid på”-funktionen som gör att du kan se vad klockan är samt annan information utan att "väcka" den, så Series 6 är fortfarande en stor uppgradering i funktionalitet.

Om du värderar batteritid väldigt högt kommer du förmodligen ändå att stänga av alltid på-funktionen, då blir SE likvärdig vad gäller skärmkvalitet.

Gammal processor i Series 3

Apple Watch Series 6 har en S6-processor medan Apple Watch SE har en S5-processor (samma som i Series 5). S6 är enligt Apple 20 procent snabbare, men i praktiken är båda snabba nog och lär få systemuppdateringar ungefär lika länge. Apple Watch Series 3 däremot har en numera föråldrad processor som framför allt inte har 64-bitars arkitektur, vilket förmodligen innebär att den slutar få uppdateringar några år tidigare än de andra klockorna.

För den som vill framtidssäkra sitt köp är därför SE ett betydligt bättre val än Series 3.

EKG

Mer kroppskoll

Apple fortsätter satsa stort på Apple Watch som hälsoprodukt och Series 6 har utökats med ytterligare en sensor jämfört med Series 5: En pulsoximeter som håller koll på blodets syresättning, något som kom väldigt lägligt under den pågående covid-pandemin, då låg syresättning är ett varningstecken som kan tyda på att du har drabbats av lunginflammation och bör kontakta vården.

Apple Watch SE och Series 3 har varken pulsoximeter eller ekg, något som även har funnits på Series 4 och 5. För den som framför allt är ute efter att hålla koll på hälsan är Series 6 därför en stor uppgradering jämfört med de andra två modellerna.

Mobiluppkoppling

Apple Watch Series 6 och SE kan köpas med lte-modem för mobiluppkoppling, så att du kan använda den utan att ha Iphone med dig. Series 3 har inte längre den möjligheten, utan säljs som budgetmodell med enbart wifi.

När du jämför priser bör du också ha i åtanke att Apple Watch Edition och Hermès, modellerna med boett i stål eller titan, har mobiluppkoppling som standard. Om du definitivt vill ha mobiluppkoppling ska du alltså jämföra priset 5 695 kronor för Series 6 och 8 295 kronor för den billigaste stålmodellen.

Andra skillnader

Series 6 och SE har utöver hälsosensorerna samma uppsättning sensorer, inklusive kompass, alltid aktiv höjdmätare och annat. Series 3 har en enklare uppsättning sensorer av äldre modell. Den har även bluetooth 4.2 istället för 5. Series 6 är ensamt om wifi på 5 GHz-bandet – både SE och Series 3 nöjer sig med 2,4 GHz-bandet.

Series 6 är ensamt om att ha ett U1-chipp för ultra wideband-funktioner och kommer därför bland annat att kunna användas med Apple prylhittarbricka Airtag, som enligt rykten ska lanseras under våren.

Series 6 och SE har stöd för automatisk bullermätning som varnar dig om du utsätts för oväsen, och de har 32 gigabyte lagring istället för bara 8 gigabyte som Series 3, vilket bland annat innebär att du kan lagra mer musik och podcast för att lyssna ute i löparspåret.


Apple Watch Series 6
Foto: Apple

Apple Watch Series 6

Storlekar: 40 mm och 44 mm.
Bra val för: Den som vill ha det allra senaste. Den som bryr sig mest of hälsofunktionerna.
Rek. pris: Från 4 495 kronor. 5 695 kronor med mobiluppkoppling hos Apple.
Bästa pris enligt Prisjakt: 4 297 kronor (40 mm). 4 350 kronor (44 mm).

plus

Skärmen kan alltid vara på.
Ekg och pulsoximeter.
Fler materialval (och därmed möjlighet att få safirglas).

minus

Kostar mest.
Batteritiden har inte blivit bättre.


Apple Watch SE
Foto: Apple

Apple Watch SE

Storlekar: 40 mm och 44 mm.
Bra val för: Den som inte bryr sig om ekg, pulsoximeter och alltid på-skärm men gillar heltäckande skärm och nyare processor.
Rek. pris: Från 3 195 kronor. 3 795 kronor med mobiluppkoppling hos Apple.
Bästa pris enligt Prisjakt: 3 050 kronor (40 mm). 3 429 kronor (44 mm).

plus

Heltäckande skärm.
Modern processor.
Betydligt billigare än Series 6.

minus

Ingen ekg eller pulsoximeter.
Ingen alltid på-funktion.


Apple Watch Series 3
Foto: Apple

Apple Watch Series 3

Storlekar: 38 mm och 42 mm.
Bra val för: Dig som inte är helt övertygad om nyttan med en Apple Watch, men vill testa. Ett bra alternativ till Fitbits wearables.
Rek. pris: Från 2 295 kronor hos Apple. Säljs inte med mobiluppkoppling.
Bästa pris enligt Prisjakt: 2 190 kronor (38 mm). 2 550 kronor (42 mm).

plus

Har alla grundläggande funktioner.
Billigast.

minus

Mindre skärm.
Föråldrad processor.
Ingen möjlighet att lägga till mobilnät.

Apple Watch Series 5 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4988 kr.

Bästa pris just nu: 3899 kr