I höst har Apple stökat om i Apple Watch-sortimentet. Valen för den som är ute efter en ny klocka ser annorlunda ut idag än på flera år. Företaget säljer tre nya modeller och inga äldre: SE, Series 8 och Ultra. I den här artikeln går vi igenom skillnaderna och likheterna mellan de tre modellerna, för att förhoppningsvis göra det enklare för dig att välja den som passar dig bäst.

Läs även: Bästa smartklocka – test av heta modeller

Series 3 ut ur sortimentet

Fram tills i höst fanns gamla Series 3 kvar som ett budgetalternativ, men Apple har till slut lagt ned den och nu finns det alltså bara tre moderna klockor att välja mellan. Den hade riktigt gammal teknik, så det är bra att den är borta även om vi gärna hade sett att Apple behöll en ännu billigare klocka i sortimentet.

Skärm – tre nivåer

Skärmen är en av de detaljer där de tre modellerna har en tydlig stege från enklast till mest avancerad. SE har samma skärm som tidigare, samma storlek som i Series 4–6 men 17 procent mindre än Series 8 (och 7). Ultra har cirka sex procent större skärm än Series 8 och 27 procent större än SE.

SE och Series 8 har båda maximal ljusstyrka på 1 000 nits medan Ultra klarar 2 000 nits. Series 8 och Ultra har alltid på-funktion, så att du kan se datum, väder och annat utan att lyfta handen och väcka klockan.

EKG

Mer kroppskoll

Apple satsar stort på Apple Watch som hälsopryl och det är i toppmodellerna nya sensorer hamnar. Series 8 och Ultra har fått en ny sensor – en kroppstermometer – men den har åtminstone till att börja med ett begränsat användningsområde. Den kan nämligen inte ge momentana mätvärden utan används för att hålla koll på vilotemperaturen medan du sover, som en del av klockans menscykelkoll. Basaltemperaturen, som det kallas, kan avgöra när ägglossningen har skett.

Apple Watch SE har varken pulsoximeter eller ekg. För den som främst är ute efter att hålla koll på hälsan kan det därför vara värt det högre priset för Series 8.

Mobiluppkoppling

För första gången i klockans har alla tre modeller mobildata och gps, antingen som tillval eller standard (Apple Watch Ultra). Du behöver alltså inte längre välja bort någon modell vara för att du inte kan få den med de funktionerna.

Varför välja Ultra?

Utöver skärm och hälsosensorer är skillnaderna små mellan SE och Series 8. De stora skillnaderna hittar vi istället i Ultra-modellen. Den skiljer sig från båda de andra på en rad punkter.

  • Ultra har en betydligt större boett tillverkad i titan, som gör den mycket tåligare. Klockan klarar så tuffa tag att den är certifierad enligt amerikanska MIL-STD-810H-standarden, och är anpassad för sportdykning ned till 40 meters djup. En särskild dykapp finns på App Store som förvandlar den till en enkel dykdator.
  • Den har en ny ”actionknapp” mitt emot vanliga sidoknappen, som kan programmeras att göra olika saker i olika appar.
  • Gps:en i Ultra är den första i någon Apple-produkt som använder både gamla vanliga L1-bandet och det nya uppgraderade L5-bandet. Det gör den mycket mer träffsäker, särskilt i städer och skogar där tidigare modeller kan ge fel position.
  • Till slut har den 50 procent längre batteritid.

För det får du betala dubbelt så mycket som den billigaste varianten av Series 8, eller drygt tre gånger mer än för SE. Dessutom måste du stå ut med en klocka som är betydligt större och definitivt ser ut som en sportklocka och inte en modeaccessoar.

Series 8
Foto: Apple

Apple Watch Series 8 – allt för hälsan

Storlekar: 41 mm och 45 mm.
Material: Aluminium och glas eller stål och safirglas.
Bra val för: Den som bryr sig mest om hälsofunktionerna och som vill ha en lyxigare, snyggare klocka.
Rek. pris: Från 5 495 kronor. 6 695 kronor med mobiluppkoppling hos Apple.
Bästa pris enligt Prisjakt: Från 5 345 kronor (41 mm). eller 5 795 kronor (45 mm).

plus

Skärmen kan alltid vara på
Ekg, pulsoximeter och basaltermometer
Mer heltäckande skärm

minus

Betydligt dyrare än SE


Apple Watch SE
Foto: Apple

Apple Watch SE – träningskoll och notiser till lägre pris

Storlekar: 40 mm och 44 mm.
Material: Aluminium och Gorilla Glass.
Bra val för: Den som vill ha en Apple Watch till ett lågt pris och inte bryr sig om ekg och andra finesser.
Rek. pris: Från 3 195 kronor. 3 795 kronor med mobiluppkoppling hos Apple.
Bästa pris: 3 049 kronor (40 mm) hos Amazon, eller från 3 648 kronor (44 mm) via Prisjakt.

plus

Heltäckande skärm
Modern processor
Betydligt billigare än Series 7

minus

Ingen ekg eller pulsoximeter
Ingen alltid på-funktion


Apple Watch Ultra
Foto: Apple

Apple Watch Ultra – för tuffare tag och vildmarksäventyr

Storlekar: 49 mm.
Material: Titan och safirglas.
Bra val för: Den som behöver en extra tålig klocka. Den som vill ha högre gps-precision.
Rek. pris: Från 10 995 kronor hos Apple
Bästa pris: 9 999 hos Amazon

plus

Extremt tålig
Längre batteritid
Bättre gps

minus

Stor
Kostar mycket