Apple Watch Series 7 är den mest avancerade klockan Apple hittills har släppt, med flest hälsosensorer och störst och mest heltäckande skärm. Apple säljer idag tre modeller som alla är olika gamla och därför är skillnaderna tydligare än någonsin.

Läs även: Bästa smartklocka – test av heta modeller

I den här artikeln går vi igenom skillnaderna och likheterna mellan de tre modeller av Apple Watch som säljs idag, för att förhoppningsvis göra det enklare för dig att välja den som passar dig bäst.

Skärm – tre nivåer

Skärmen är en av de detaljer där de tre modellerna har en tydlig stege från enklast till mest avancerad. Series 3 har den gamla ursprungliga skärmen med fyrkantig bild som inte fyller hela ytan. Apple Watch SE har samma form på skärmen som Series 5 och 6 med rundade hörn som gör att den nästan täcker hela framsidan. Men den har inte stöd för ”Alltid på”-funktionen som gör att du kan se vad klockan är samt annan information utan att "väcka" den. Series 7 har en ännu större skärm som täcker en större del av framsidan med smalare kanter runtom, och är den enda modellen som säljs ny med ”alltid på”-funktion.

Gammal processor i Series 3

Apple Watch Series 7 har en S7-processor medan Apple Watch SE har en S5-processor (samma som i Series 5). S7 har samma cpu som fjolårets S6 och är enligt Apple 20 procent snabbare än S5, men i praktiken är båda snabba nog och lär få systemuppdateringar ungefär lika länge. Apple Watch Series 3 däremot har en numera föråldrad processor som framför allt inte har 64-bitars arkitektur, vilket förmodligen innebär att den slutar få uppdateringar några år tidigare än de andra klockorna.

För den som vill framtidssäkra sitt köp är därför SE och S7 betydligt bättre val än Series 3.

EKG

Mer kroppskoll

Apple satsar stort på Apple Watch som hälsopryl och det är i toppmodellerna nya sensorer hamnar. Series 7 har inga nya sensorer, men precis som Series 6 har den både pulsoximeter för att mäta blodets syresättning och ekg (som även fanns i Series 4 och 5).

Apple Watch SE och Series 3 har varken pulsoximeter eller ekg. För den som främst är ute efter att hålla koll på hälsan är Series 6 därför en stor uppgradering jämfört med de andra två modellerna.

Mobiluppkoppling

Apple Watch Series 7 och SE kan köpas med lte-modem för mobiluppkoppling, så att du kan använda den utan att ha Iphone med dig. Series 3 har inte längre den möjligheten, utan säljs som budgetmodell med enbart wifi.

När du jämför priser bör du också ha i åtanke att Apple Watch Edition och Hermès, modellerna med boett i stål eller titan, har mobiluppkoppling som standard. Om du definitivt vill ha mobiluppkoppling ska du alltså jämföra priset 5 695 kronor för Series 7 och 7 695 kronor för den billigaste stålmodellen.

Andra skillnader

Series 7 och SE har utöver hälsosensorerna samma uppsättning sensorer, inklusive kompass, alltid aktiv höjdmätare och annat. Series 3 har en enklare uppsättning sensorer av äldre modell. Den har även bluetooth 4.2 istället för 5. Series 6 är ensamt om wifi på 5 GHz-bandet – både SE och Series 3 nöjer sig med 2,4 GHz-bandet.

Series 7 är ensamt om att ha ett U1-chipp för ultra wideband-funktioner och kan därför bland annat användas med Apples prylhittarbricka Airtag. Den har även uppgraderad laddningskrets och kan ladda 33 procent snabbare med en kompatibel laddare.

Series 7 och SE har stöd för automatisk bullermätning som varnar dig om du utsätts för oväsen, och de har 32 gigabyte lagring istället för bara 8 gigabyte som Series 3, vilket bland annat innebär att du kan lagra mer musik och podcast för att lyssna ute i löparspåret.

Series 7
Foto: Apple

Apple Watch Series 7

Storlekar: 41 mm och 45 mm.
Bra val för: Den som vill ha det allra senaste. Den som bryr sig mest of hälsofunktionerna.
Rek. pris: Från 4 495 kronor. 5 695 kronor med mobiluppkoppling hos Apple.
Bästa pris enligt Prisjakt: 4 490 kronor (41 mm). 4 890 kronor (45 mm).

plus

Skärmen kan alltid vara på.
Ekg och pulsoximeter.
Fler materialval (och därmed möjlighet att få safirglas).
Snabbare laddning.

minus

Kostar mest.
Processorn har inte uppgraderats.


Apple Watch SE
Foto: Apple

Apple Watch SE

Storlekar: 40 mm och 44 mm.
Bra val för: Den som inte bryr sig om ekg, pulsoximeter och alltid på-skärm men gillar heltäckande skärm och nyare processor.
Rek. pris: Från 3 195 kronor. 3 795 kronor med mobiluppkoppling hos Apple.
Bästa pris enligt Prisjakt: 2 549 kronor (40 mm). 2 869 kronor (44 mm).

plus

Heltäckande skärm.
Modern processor.
Betydligt billigare än Series 7.

minus

Ingen ekg eller pulsoximeter.
Ingen alltid på-funktion.


Apple Watch Series 3
Foto: Apple

Apple Watch Series 3

Storlekar: 38 mm och 42 mm.
Bra val för: Dig som inte är helt övertygad om nyttan med en Apple Watch, men vill testa. Ett bra alternativ till Fitbits wearables.
Rek. pris: Från 2 295 kronor hos Apple. Säljs inte med mobiluppkoppling.
Bästa pris enligt Prisjakt: 1 990 kronor (38 mm). 2 418 kronor (42 mm).

plus

Har alla grundläggande funktioner.
Billigast.

minus

Mindre skärm.
Börjar bli riktigt till åren med gammal processor som snart lär sluta få systemuppdateringar.
Ingen möjlighet att lägga till mobilnät.