Apple har de senaste åren gjort det allt svårare att reparera produkter som Iphone och Macbook Pro på egen hand, något som har lett till en våg av kritik mot företaget. I många fall finns det inget annat val än att vända sig till Apple-auktoriserade verkstäder, något som kan kosta skjortan.

Under onsdagen publicerades en utskrift från ett förhör i den amerikanska kongressen där Apple fick förklara varför man begränsar valfriheten. Enligt företaget beror det på att man värnar om att produkterna ska vara säkra och pålitliga, vilket kräver att de repareras av utbildad personal. Det är inte för att tjäna pengar, detta då Apple påstår att kostnaderna för reparationerna överstiger intäkterna.

Det sistnämnda påståendet ifrågasätts nu starkt av Gay Gordon-Byrne från Repair.org, en sajt som kämpar för att konsumenter och verkstäder ska kunna köpa de komponenter och verktyg som krävs för att reparera trasiga prylar.

– Det finns tusentals, för att inte säga tiotusentals små verkstäder, som klarar av att gå med vinst genom att reparera mobiltelefoner utan att ha tillgång till billiga komponenter eller verktyg. Det här luktar som ett skämt, säger Gordon-Byrne i ett uttalande till Motherboard.

Flera av de demokratiska presidentkandidaterna, däribland Bernie Sanders och Elizabeth Warren, har utlovat ny lagstiftning inom området om de vinner presidentvalet 2020.