Donald Trump ljuger så ofta att hans lögner har en egen Wikipedia-artikel, och flera tidningar och organisationer för register över alla osanna uttalanden han gör som USA:s president, bland annat Toronto Star vars lista i skrivande stund är uppe i 5 276 lögner.

Därför är nog ingen förvånad när han även ljuger om Apple. Under onsdagen skrev Trump på Twitter att han har öppnat en stor Apple-fabrik i Texas som ”kommer föra hem välavlönade jobb till Amerika”.

Fabriken i fråga ägs inte av Apple utan Flex Ltd (före detta Flextronics), och den har tillverkat gamla Mac Pro sedan 2013. The Verge påpekar också att det var nära att produktionen av nya Mac Pro flyttade till Kina på grund av Trumps strafftullar på datorkomponenter.

Tvärt emot vad Trump påstår är det som tullarna ser ut i dag dyrare för Apple att montera Mac Pro i USA än i Kina, medan färdigmonterade produkter som Iphone inte har några tullar (än så länge, det kan komma också). Apple har bett om undantag från tullarna just för Mac Pro-komponenter och fick det för 10 av 15 delar.