De flesta spel idag är inte vansinnigt svåra, åtminstone inte på normal svårighetsgrad. Många hjälper dig komma in i spelmekaniken med olika guidade moment, du kan spara och ladda om, och spelen har blivit knepiga på andra sätt än tidigare. Där utvecklarna tidigare gjorde spelen svåra genom att kräva extrem precision i rörelserna kan det idag handla om att fundera ut vad du behöver göra, eller vada genom våg efter våg av fiender.

Det finns så klart undantag, till exempel det helvetiska Cuphead och en del andra indietitlar. Det finns också många spel där du inte egentligen sitter fast men där lusten att spela kanske tryter eftersom du måste vänta på saker hela tiden.

Har du tröttnat på att kämpa och bara vill se resten av spelet? Då kan du testa att fuska istället.

Bara för singelplayer

Vi måste börja med att påpeka en viktig sak: tekniken vi beskriver i den här artikeln fungerar bara i singelplayerspel. De allra flesta multiplayerspel har metoder för att dubbelkolla siffror hos spelaren och på servern, och om de upptäcker en spelare som försöker fuska brukar det sluta med att ditt konto bannas.

För lokal multiplayer i ditt eget nätverk kan det fungera, men det beror på hur spelet är konstruerat.

Game Trainer

För många år sedan brukade spelutvecklare ofta baka in olika fusk i sina spel. Det kunde till exempel vara speciella koder du skrev in i en debugkonsol eller chattfunktion. Men så länge det har funnits datorspel har det även funnits ett annat sätt att fuska i dem: Redigera värdena i minnet.

Ett sådant program kallas en game trainer, och var även vanligt på spelkonsoler (Game Genie och liknande fungerade så).

Tekniken fungerar än i dag, och på Mac finns det utmärkta öppna källkodsprogrammet Bit Slicer.

Så använder du Bit Slicer

Här visar vi ett enkelt exempel på hur du kan använda det, med spelet Stardew Valley (ett spel du inte bör ha något problem att klara på egen hand i och för sig, men det var lätt att visa hur du gör).

Börja med att öppna spelet i fönsterläge (det är svårt att se vad du gör om du måste växla fram och tillbaka till helskärmsläge). Öppna sedan Bit Slicer och välj spelet från rullgardinsmenyn längst till vänster.

Hitta en siffra du vill ändra på. I spel med resurser som pengar är det förmodligen detta du vill ändra, men det kan också vara antalet liv eller något mer avancerat. Skriv in den siffran i Bit Slicers sökfält och tryck retur.

Många resultat

Efter en stund kommer den visa ett ganska stort antal resultat. Om spelet inte använder någon typ av antifusk är någon eller några av dessa resultat den variabel du är ute efter. I vårt exempel hur mycket guld vi har i spelet.

Hitta rätt variabel

För att hitta rätt variabel måste du vänta tills värdet har ändrats i spelet, till exempel genom att du köper något så att mängden guld minskar. Ändra siffran i Bit Slicers sökfält och tryck retur. Nu bör antalet träffar minska rejält, i vissa fall till bara ett värde men ofta några stycken som här.

Ändra värdet

Nu kan du experimentera för att hitta rätt sak att ändra. I vårt exempel börjar vi med att testa den första variabeln. Ctrl/höger-klicka på den och välj Edit variable value, ändra till det värde du vill ha och klicka OK.

Mängden guld ändras nu direkt i spelet, men vi ser att siffran snabbt tickar nedåt, och något är alltså fel. Vi ser att de andra variablerna i Bit Slicer fortfarande visar den lägre siffran. Det kan alltså vara så att spelet lagrar till exempel ”hur mycket guld du har” i en variabel och ”vilken siffra ska visas just nu i den här rutan” i en annan.

Mer guld

Vi väljer istället att markera de fyra första värdena (den sista är Stack, eller stacken, och vi vet att det bara är tillfälliga värden i den – det kan du se eftersom värdet ändras stup i ett). När vi nu ändrar alla fyra samtidigt fungerar det bättre. Vi testar genom att gå och köpa något och det fungerar, rätt mängd guld dras av. Vi kan också se att värdet ändras i Bit Slicer, omedelbart i de tre sista medan den första snabbt tickar ner.

Testa dig fram och när du hittar rätt kan du bli rik som ett troll, odödlig eller stark som Stålmannen. Blir det fel kan du ändra tillbaka och testa något annat.

I spel med sparfiler finns det också ett helt annat sätt att fuska med så kallade save game editors, men det får vi återkomma till i en annan artikel.