Andy Millers företag Quattro Wireless köptes upp av Apple 2009 för att lägga grunden till reklamtjänsten Iad, Apples satsning på att sälja reklamplats i appar. I ett avsnitt av The Eavesdrop Podcast med Hector Rodriguez berättar han om hur det gick till, och en hisnande historia om hur han stal Steve Jobs Macbook (börjar vid 43:50 i videon).

Det börjar med att Steve Jobs en dag ringer upp Andy Miller, som tror att någon driver med honom och lägger på. En Apple-representant ringer upp igen och övertygar honom att det verkligen är vd:n som vill prata om att köpa upp hans företag.

Några samtal senare har de kommit överens om att Quattro Wireless ska bli en del av Apple för 325 miljoner dollar. På det extrainsatta styrelsemötet där affären ska signeras kör Steve Jobs en luring och prutar ner priset till 275 miljoner dollar, med hot om att blockera företagets ramverk för utvecklare om Andy Miller inte tackar ja.

Andy Miller blir i alla fall chef för Iad och hans arbetsgrupp jobbar med att ta fram exempelreklam för att visa hur plattformen fungerar. De använder välkända företag som McDonald’s och Sears, men det skulle de inte ha gjort.

– 10 minuter in i presentationen skrattar alla utom Steve. Jag trodde jag var körd, säger Andy Miller.

Efter flera vändor kallar Steve in Andy Miller för en rejäl utskällning. Sen ringer han efter Hiroki Asai på kommunikationsavdelningen och enligt Andy Miller något av en grafisk design-guru till Steve. Steve ber Hiroki Asai ta med Andy Miller och fixa nya, bättre reklamexempel. Men i sin hast att packa ihop och lämna rummet råkar Andy Miller packa ner Steves dator, mus och musmatta innan han slinker iväg.

Väl nere på kommunikationsavdelningen upptäcker han att gruppen redan är igång med att ta fram exempel med företag som Nike, Dyson och Target istället. Företag Steve gillar, säger Hiroki Asai. Han stänger av telefonen och börjar hjälpa till, men en halvtimme senare dyker en kvinna upp med en telefon och frågar efter Andy Miller. Det är Steve, och han är inte glad.

– Varför stal du min laptop?

På något sätt lyckas han övertyga Steve att det var ett rent misstag och att han inte har suttit och kopierat företagshemligheter till sin egen dator. Men eftersom han trodde att han definitivt skulle få sparken nu gav han bara tillbaka datorn och musmattan.

– Jag skulle ha hans jävla mus.

Än i dag ligger den där hemma, avslutar Andy Miller berättelsen, och en av de galnaste anekdoter vi har hört om Apple-grundaren på länge.