En efterlängtad nyhet i nya 16-tums Macbook Pro är att det hatade fjärilstangentbordet har ersatts av ett Magic Keyboard med samma upphängningsmekanism som på Apples fristående tangentbord.

Men många kunder kommer också glädjas åt att tangentbordet återigen har en fysisk Esc-knapp istället för att placera en virtuell knapp på Touch Bar.

Om du sitter med en Macbook Pro utan fysisk Esc-knapp och nu blir avundsjuk finns det faktiskt något du kan göra.

Utnyttja en oanvänd knapp

Så länge du håller dig till att köra Mac OS finns det ett ganska enkelt sätt att få en Esc-knapp. Du kan nämligen ställa in tangentbordet att behandla de olika specialknapparna som valfri specialknapp. Ctrl kan bli cmd och fn kan bli skiftlås. Men framför allt: de kan alla förvandlas till Escape.

Inställningar

Många av oss använder ytterst sällan knappen skiftlås, och därför är det förmodligen den bästa knappen att använda. Du hittar inställningen i Systeminställningar -> Tangentbord -> Specialtangenter. Välj Escape från rullgardinsmenyn till höger om Skiftlås.

Nu behöver du bara lära dig att trycka på rätt knapp.

Ett problem med denna lösning är som sagt att det bara funkar i Mac OS. Det är dock möjligt att göra samma sak i Windows med exempelvis Sharpkeys.

Magic Keyboard

Trådlöst tangentbord

Om du mest sitter vid ett skrivbord med datorn är det nästan bättre att helt enkelt skippa det inbyggda tangentbordet och använda ett fristående. Det är särskilt praktiskt om du har en extern skärm också, men även om du inte har det gör det att du kan placera datorn högre upp och därigenom slippa sitta böjd över den.