Problemen med Mac OS Catalina har fått en del Macanvändare att dra öronen åt sig och vänta några månader tills Apple har fått ut flera uppdateringar och systemet har stabiliserats.

För andra handlar det inte om att vänta utan om att inte kunna uppdatera alls. Med Catalina försvinner stödet för 32-bitarsprogram och för användare som har viktiga program som måste fungera är därför den enda utvägen att behålla Mojave (eller High Sierra för de få som även till exempel behöver använda ett Nvidia-grafikkort som kräver Nvidias drivrutin).

Catalina-uppdatering tillgänglig

Men Mojave vill väldigt gärna att du installerar uppdateringen till Catalina och påminner dig varje dag om att den finns tillgänglig. Det spelar ingen roll hur många gånger du tackar nej, nästa dag dyker en notis upp igen och försvinner inte förrän du väljer ”påminn mig i morgon”.

Dölj uppdateringen

Som tur är finns det ett sätt att få systemet att bortse från uppdateringen. Öppna Terminal och skriv in följande kommando, följt av Retur:

softwareupdate --ignore "macOS Catalina"
Om du har gjort rätt syns uppdateringen inte längre i Systeminställningar -> Programuppdatering, och du kan inte heller hitta och hämta Catalina från Mac App Store.

Inga uppdateringar

Om du stör dig på att Programuppdatering fortfarande visar en liten 1:a som om det fanns en uppdatering tillgänglig kan du tillfälligt bli av med den med följande kommando. Men tyvärr måste du göra om kommandot varje gång du har öppnat Programuppdatering, då siffran kommer tillbaka när systemet söker efter uppdateringar.

defaults write com.apple.systempreferences AttentionPrefBundleIDs 0; killall Dock
När och om du ändrar dig och vill installera återställer du genom följande kommando i Terminal:

softwareupdate --reset-ignored
Sedan är det bara att starta om Systeminställningar och leta efter uppdateringar igen.