Jämförda produkter: Iphone 11 & Iphone XR
Pris Iphone 11: Från 9 090 kronor hos Prisjakt. Se operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!
Pris Iphone XR: Från 7 447 kronor hos Prisjakt. Se operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Kanske står du och väger mellan en Iphone 11 och den ett år äldre Iphone XR, som fortfarande säljs men nu till lägre pris? Eller överväger du kanske en uppgradering från Iphone XR och funderar på hur mycket nytt Iphone 11 egentligen tillför?

Båda modellerna är mer eller mindre identiska till storlek (vikten är till exempel precis densamma, 194 gram), och de är väldigt lika varandra till utseende. Men det finns också fler skillnader än de mest uppenbara. Är det läge att spara någon tusenlapp, eller överväger fördelarna för Iphone 11?


Jämförelse Iphone 11 mot Iphone XR

Dubbelkamera som ger mer

Även Apples lite billigare toppmodell har nu utrustas med en dubbelkamera på baksidan. Precis som i Pro-serien av Iphone 11 rör det sig om en ”vanlig” vidvinkel, samt en ultravidvinkel som kan ge betydligt mer dramatiska bilder. Det som saknas från toppmodellen är bara telekameran.

Att Iphone 11 fått dubbelkamera gör att även denna lite billigare modell har ett ”riktigt” porträttläge som tas fram med hjälp av en djupkarta från de två kamerorna. Den tidigare Iphone XR kunde med sin enda kamera på baksidan fejka porträttläget via mjukvara, och gjorde det faktiskt med ett helt okej resultat.

Den stora skillnaden är att Iphone kan ”blurra” bakgrunden på mer än människor och vissa husdjur som Iphone XR var begränsad till.

Kameran har även fått andra förbättringar, som ett bättre Smart hdr-läge, och det mycket imponerande nattläget, som du kan läsa mer om i MacWorlds test av Iphone 11.

Jämförande test – mobilerna som är bäst på foto

Ny processor: A12 mot A13

Vid sidan om kameran är den nya A13-processorn den kanske största hårdvarunyheten. Precis som förra året med Iphone XR har även Iphone 11 samma processor som sitt dyrare storasyskon. Du kan alltså räkna med säkerhetsuppdateringar och nya funktioner precis lika många år i Iphone 11 som Iphone 11 Pro.

Iphone 11 mot Iphone XR
Iphone XR (A12-processor) testad sida vid sida med Iphone 11 (A13) och Iphone 11 Pro Max (A13).

A13-processorn bjuder på lite bättre prestanda, en bättre Neural Engine, samtidigt som den är lite snålare på ström – men A12 i Iphone XR är inte på något sätt långsam eller otillräcklig.


Iphone XR mot Iphone 11 - alla skillnader

Fortfarande färgglad, men nu i andra färger

Iphone 11 är fortsatt Apples mest färgglada Iphone-modell som finns i sex olika färger, lite grann som Ipod Nano var den mest färgsprakande Ipod-enheten när det begav sig.

Kvar från Iphone XR är färgerna vit, svart, röd och gul, medan blå och korall hos Iphone XR blev en ljus lila och mintgrön hos Iphone 11. Vill du absolut ha en blå Iphone är Iphone XR därmed det enda valet för dig, och på samma sätt är Iphone 11 det enda valet för dig som bara måste ha en lila telefon.


Lägre prislapp – och inte mycket dyrare än Iphone XR

När Pro-serien fick ett högre pris än sin föregångare Iphone XS, blev Iphone 11 istället något billigare. Inte lika mycket billigare som i USA, där priset sjönk med 50 dollar, men här blev den i alla fall 300 kronor billigare – en nyhet som lär göra de flesta spekulanter glada.

Även Iphone XR har självfallet prisänkts, med ett rekommenderat pris hos Apple från 7 895 kronor. Prisskillnaden modellerna emellan är därmed 1 300 kronor om telefonerna köps direkt från Apple – i ärlighetens namn ett litet merpris för en nyare processor, en extra kamera och alla de nyheter som nämns nedan.


Bättre ljud – en aning i alla fall

Både Iphone XR och Iphone 11 har stereohögtalare, med en ljudseparation som trots allt ger en märkbar effekt när du kollar på video i landskapsläge. Iphone 11 har dessutom fått lite extra krydda på stereoeffekten i form av spatial ljuduppspelning, som Apple kallar det.

Högtalarna fejkar i stort sett ett mer omslutande surround-läge, och det fungerar rätt bra när du kollar på film med telefonens högtalare. Stöd finns även för Dolby Atmos, men långt ifrån allt videomaterial du kommer kolla på har stöd för detta.

Det här är inte skäl nog att köpa Iphone 11 bara detta, men kollar du ofta på film på din Iphone tillför det en viss effekt.


Fler skillnader i korthet

  • Bättre batteritid: Bra batteritid står nog högt på önskelistan för många, och här ska Iphone 11 ge en extra timmes användning per dag jämfört med Iphone XR (beräknat på ett genomsnitt av hur världens Iphone-användare använder sina telefoner).
  • Bättre frontkamera: Kameran på framsidan har nu tolv megapixlar och med det kommer även stöd för 4k-inspelning. Dessutom finns på Iphone 11 även ett slowmotion-läge för frontkameran – slofies som Apple kallar det.
  • Bättre vattentålighet: Iphone 11 är ip68-klassad och klarar en nedsänkning till två meter under vatten i 30 minuter. Iphone XR är ip67-klassad och är testad för att klara en meters djup i 30 minuter. Fortfarande täcker garantin inte vattenskador för någon av telefonerna.
  • Ultra Wideband: Iphone 11 har ett nytt chipp som möjliggör utralokal lokalisering, men fortfarande används tekniken bara för en sak – att lista en annan Iphone-enhet som också har U-chippet högst i din Airdrop-lista om du riktar din telefon mot den.
  • Wifi 6: Inte för att ac-wifi i Iphone XR är utdaterat ännu, men med Iphone 11 är du redo för nästa wifi-teknik.

Läs också! Test: Iphone 11 är inte bäst – men det smartaste valet

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 9090 kr.

Bästa pris just nu: 7790 kr