Electron är ett ramverk för utvecklare som gör det enkelt att skapa program med javascript som sedan fungerar mer eller mindre som vanliga program på Mac, Windows och Linux. Det används bland annat i Slack, Visual Studio Code och Whatsapp.

Nu rapporterar 9 to 5 Mac att Apple har börjat refusera appar som använder Electron. Det är de automatiska kontrollerna på Mac App Store som stoppar programmen, på grund av användning av så kallade privata programmeringsgränssnitt.

Det handlar om programkod som används internt av Apple men inte ingår i de officiella programmeringsramverk som utvecklare har att tillgå. Det här är inget problem för program som distribueras på andra sätt, men på Mac App Store bryter det mot reglerna precis som på IOS. Electron ska ha använt den förbjudna koden i flera år men det är först nu Apples kontroller har blivit duktiga nog att upptäcka det.

Electron har kritiserats av bland andra John Gruber som pekar på hur program skapade med ramverket inte beter sig som riktiga Macprogram.