Har du uppdaterat till Catalina och undrar vad vitsen var med att ta bort Itunes? Programmet Musik är visserligen helt ok om allt du behöver är Apple Music, men många har upptäckt att det inte direkt är en smidig ersättare om du har ett stort bibliotek köpt och rippad musik.

Tack vare utvecklarna Bogdan W och Tyshawn Cormier har det visat sig fullt möjligt att installera och köra både senaste versionen av Itunes (12.9.5) och äldre versioner – 12.6.5 för App Store-stöd och 10.7 för Coverflow. Det gör du med Retroactive.

Det är en riktig prestation, men Apple vill döda Itunes och varför ska vi hålla på med ”hack” för att behålla ett program som inte uppdateras? Dags för Macanvändare som inte har lust att övergå till programmet Musik att se sig om efter ett nytt alternativ med andra ord.

Beroende på hur stort ditt bibliotek är och vad du är ute efter finns olika mer eller mindre passande alternativ.

Quod Libet

Quod Libet

Om du har en stor musiksamling och huvudsakligen är ute efter en spelare som kan hålla koll på alla album, artister och spellistor kan du kika på öppna källkodsprogrammet Quod Libet (latin för ”vad du vill”).

Programmet är inte direkt Macigt (det använder grafiska gränssnittet gtk+ från Linux-världen), men där Itunes hade fyllts till bristningsgränsen med olika funktioner är Quod Libet enkelspårigt fokuserat på musik.

Du lägger till olika mappar i biblioteket som programmet sedan skannar och visar alla ljudfiler från. Det stödjer de flesta format, som mp3, ogg, flac och aac, så du lär inte ha problem att spela upp något du kunde spela i Itunes. Du kan välja mellan låtvy, albumvy, bläddrare (med arist, album och låtlistor precis som i Itunes) och ett par till visningslägen.

Quod Libet kan redigera taggar så att du till exempel kan lägga till låttext och korrigera albumnamn. Ett stort antal pluginer utökar möjligheterna bland annat med möjligheten att ladda ner saknade skivomslag.

VLC

Om du inte är ute efter att härma Itunes bibliotekshantering utan bara vill spela dina låtar och spellistor kan du testa VLC. Programmet är mest känt som videospelare men kan också spela rena ljudfiler, i de allra flesta format.

Swinsian

Swinsian

Ett mer avancerat och betydligt Macigare alternativ till Quod Libet är Swinsian, med den stora skillnaden att det kostar pengar (cirka 240 kronor). Det har stöd för i princip alla ljudformat, kan importera ditt gamla Itunes-bibliotek, rensar bort dubbletter, kan automatiskt lägga till nya filer i bevakade mappar och precis som i Itunes kan du skapa smarta spellistor som uppdateras automatiskt.

Swinsian är i princip precis vad Itunes en gång i tiden var innan programmet började lägga till funktioner som Ipod-hantering och en butik.