För att kunna skriva ut dokument från IOS och Ipad OS behöver du en nätverksskrivare med stöd för Airprint, Apples Bonjour-baserade teknik för skrivare att meddela sin närvaro på nätverket för andra enheter.

Men hur gör du om din skrivare inte har inbyggt stöd för Airprint, eller helt saknar nätverksanslutning?

Hitta Airprint-skrivare

Du behöver inte ge dig ut och köpa en ny skrivare bara för att kunna skriva ut från Iphone eller Ipad. Vilken skrivare som helst som fungerar på din Mac kan delas via Airprint med hjälp av ett litet hjälpprogram. Det finns två program som hålls uppdaterade och fungerar med alla versioner av Mac OS fram till och med Catalina.

Printopia

Printopia kostar cirka runt 200 kronor. Allt du behöver göra är att köra igång programmet så delas skrivarna du har anslutna till datorn och syns på IOS-enheter i nätverket. En annan smidig funktion är att du kan skapa virtuella skrivare som sparar utskrifter som filer på Macen. Från början är en sådan förinställd och kallas ”Send to Mac” men du kan ändra dess inställningar eller lägga till andra, till exempel för att spara till Dropbox.

Handyprint är betydligt billigare med en ”donation” vars storlek du väljer själv (minimum är 50 kronor), men är å andra sidan lite krångligare att jobba med. Även här hittar du virtuella skrivare.

På Windows fanns tidigare flera lösningar men några av dessa verkar ha försvunnit med åren. Ett program vi hittade och lyckades installera är Oprint, men när vi testar får vi inte till själva utskrifterna. Eftersom det finns ett demo kan du prova om det fungerar bättre på din pc.