Uppdatering (2019-11-06):

Ingen officiell lösning i sikte

Apple har än så länge inte uttalat sig offentligt om problemet där Catalina-installationen får en del användares Macar att vägra starta. Ett par veckor efter de första rapporterna om döda Macar har vi dock lite mer kunskap om vad problemet verkar vara.

Flera användare som har drabbats av problemet har rapporterat att de har lyckats återställa sina Macar fullständigt genom att flasha en färsk kopia av efi-mjukvaran direkt till smc-chippet på datorns moderkort.

Det här är lika krångligt att göra som det låter och inget de flesta användare kan eller bör ge sig på. Däremot är det något en Apple-verkstad kan tänkas klara, speciellt om den drabbade specifikt ber om det och hänvisar till några av de olika trådarna på Apples forum:

10.15 Catalina....bricked my Mid 2014 13" Macbook Pro? Blinking file icon
Catalina bricked my 2015 MacBook Pro. What to do now?
Catalina installation damaged EFI firmware on MBP mid 2012

Efi-chipp

Flasha efi

I en av trådarna skriver användaren Gabriel Favot att han lyckades återställa sin Mac med hjälp av ett litet chipp som säljs på sajten Macunlocks. Eftersom vi inte har några andra rapporter kan vi inte garantera hur bra det kommer fungera, men däremot finns många andra rapporter om att företagets chipp fungerar för att fixa efi-problem med olika Macmodeller (bland annat efter att ha råkat köra Clover, en bootloader som används för att starta hackintosh-maskiner).

Att flasha med detta chipp kräver att du öppnar datorn och sätter det på plats, men är inte vansinnigt svårt.

Verktyg för att flasha efi

Andra lösningar kräver antingen lödning (!) eller att du ansluter en adapter (till exempel denna) till samma lilla chipphållare på moderkortet som Macunlocks-chippet och sedan till en dator med Windows (eller möjligen Linux) och flashar efi-mjukvaran. Det kan även kräva att du förser ett annat chipp på moderkortet med 3,3 volt likström, så vi upprepar varningen: Det här är inget att ge dig på om du inte är rejält händig med elektronik och datorer.

Betala inte för moderkortsutbyte

Det viktigaste vi har lärt oss av rapporterna på Apples forum och andra sajter är att felet i de flesta fall är tekniskt möjligt att åtgärda utan att behöva byta ut moderkortet. Om din Mac har drabbats och den verkstad du har vänt dig till (Apple eller någon annan) föreslår ett moderkortsbyte för flera tusen kronor är vår rekommendation att du avböjer.

Fråga om verkstaden har möjlighet att testa att flasha efi-mjukvaran, förhoppningsvis kan åtminstone några svenska verkstäder göra det.


Tidigare:
Oroväckande rapporter från Apples supportforum pekar på att uppdateringen till Mac OS 10.15 Catalina på något sätt skadar efi-mjukvaran i vissa Macar.

9 to 5 Mac har hittat fyra separata trådar på Apples forum, och även två frågor på Stackexchange, där användare skriver om hur deras maskiner direkt efter uppdateringen slutade fungera och bara visar en mapp med ett frågetecken.

Mac OS Catalina: Vanliga problem – och lösningar

Drabbade datorer ser ut att vara något äldre, bland annat Macbook Air, Macbook Pro, Imac och Mac Mini, alla från 2012–2015. Några användare rapporterar att de har kunnat få datorn att starta från en usb-disk, medan andra inte har kunnat göra något alls.

Apples butiker har i flera fall påstått att moderkortet i datorerna har dött och måste bytas, vilket kostar tusentals kronor. En användare i ryska Omsk fick liv i datorn genom att gå till en lokal verkstad som flashade efi-mjukvaran manuellt.

Vi vet för lite om felet för att säga något definitivt, men vår rekommendation om du drabbas är att inte betala för att byta moderkort, utan vänta på uppdateringar kring felet.