Nu är det många år sedan Apple gjorde det enklare för Macanvändare att börja säkerhetskopiera med hjälp av Time Machine. Idag har många användare inte lika stort behov av den typen av backup eftersom så många använder molntjänster som Icloud för att lagra kopior av foton, filmer och annat viktigt på ett sätt som dessutom överlever en eldsvåda, översvämning eller stöld.

Vi rekommenderar i allra högsta grad Macanvändare att fortsätta säkerhetskopiera till Time Machine, men vi vill också slå ett slag för en annan form av backup som har hamnat lite i skymundan: Klonbackup.

Att ha minst tre olika kopior av viktiga filer, på minst två olika platser, är grundläggande för att garantera att du inte förlorar något. Om en backup går förlorad har du därmed fortfarande två kopior.

Klonen

En klonbackup innebär att du skapar en exakt kopia av en volym, till exempel Macens inbyggda hårddisk (”Macintosh HD” om du inte har döpt om den). Det betyder att precis rubb och stubb kopieras.

Om något sedan går fel kan du starta datorn från klonen, felsöka datorn och återställa alla filer genom att köra klonbackupen åt andra hållet – från klonen till Macens inbyggda lagring. Har den inbyggda gått sönder helt kan du så klart behöva byta den först, vilket på en del moderna Macar betyder att Apple måste byta hela moderkortet.

Superduper

Program för att klona

Det finns två riktigt bra program för att klona Macens startskiva till en extern hårddisk (eller en annan intern hårddisk om du har en gammal Mac Pro med flera diskar): Carbon Copy Cloner och Superduper.

Båda programmen kostar en slant, men det är det värt för den extra säkerhet och funktionalitet du får. Det går att göra en klon manuellt med Terminal och programmet Rsync, men det är betydligt krångligare (se en guide här).

Vad du behöver

Du behöver en extern hårddisk ansluten till datorn (nätverksdelningar fungerar inte), och den behöver ha minst lika mycket ledigt utrymme som Macens använda utrymme – om du till exempel har 256 gigabyte totalt i datorn men använder 120 gigabyte så kan du nöja dig med en 128 gigabyte stor klondisk.

Extern hårddisk

Det är praktiskt om klondisken är en ssd eftersom det går vansinnigt mycket snabbare att återställa då, men en gammaldags hårddisk går också bra.

För att göra själva klonen väljer du Macens hårddisk som källa och din externa disk som mål. Både Carbon Copy Cloner och Superduper har även funktioner för att schemalägga backuperna.

Så återställer du från klonbackupen

Om olyckan är framme och något går snett med systemet på datorn så att du behöver återställa från säkerhetskopian gör du så här:

  1. Anslut backupdisken till Macen.
  2. Start datorn och håll nere alt-tangenten.
  3. Efter en stund kommer en meny upp där du kan välja vilken hårddisk datorn ska starta från. Välj din backupdisk.
  4. När du har startat kör du igång klonprogrammet och klonar från backupdisken till den interna.

Det är en bra idé att då och då kontrollera att klonen verkligen fungerar genom att testa att starta från den.