Youtube-kanalen Phonebuff har testat mörkt läge på Iphone 11 Pro, för att avgöra hur mycket det egentligen hjälper.

Mörkt läge är en av höjdpunkterna i IOS 13 och var även en viktig del av Android 10-uppdateringen från Google. På telefoner med oled-skärm handlar det inte bara om att vara trevligare att titta på när det är mörkt utan även att förlänga batteritiden. En svart pixel på oled-paneler är nämligen helt avstängd, till skillnad från en lcd-skärm där lysdioderna aldrig stängs av.

Test: Iphone 11 Pro Max – en vecka med Apples jättemobil

Testet utfördes av robotar på två likadana Iphone 11 Pro – en med mörkt läge och en med ljust – som fick gå igenom apparna Meddelanden, Twitter, Youtube och Google Maps.

Efter sju timmar och 33 minuter dog telefonen med ljust läge och då hade den andra 30 procent batteri kvar.

Intressant nog var skillnaden störst i Youtube-appen trots att bakgrunden där inte är helt svart utan mörkt grå. Enligt Google hjälper det också, så apputvecklare behöver inte anstränga sig för att använda så mycket svart som möjligt.

Phonebuff utförde testet med 200 nits ljusstyrka på skärmen, men testade även ett par timmar med 100 och 300 nits ljusstyrka. Med 100 nits hade telefonen med mörkt läge 92 procent batteri och den med ljust 87 procent. Med 300 nits var samma siffror 90 respektive 78 procent. Ju ljusare skärm desto större blir alltså vinsten med mörkt läge.