Höst betyder inte bara nya Iphone- och Apple Watch-modeller, utan även en ny version av Parallels Desktop. Programmet som låter dig köra bland annat Windows på Mac med relativt enkla medel har på senare tid uppgraderats en gång per år, och ofta har det rört sig om ganska stora uppdateringar varje gång. Så även i år.


Heavy metal

För den som spenderar lika eller nästan lika mycket tid i en virtuell maskin med Windows, som i Mac OS, är Parallels Desktop 15 för Mac en gudagåva. Inte minst tack vare programmets stöd för Apples hårdvaruaccelererade grafik-api Metal, som sakta men säkert ersätter det åldrande Open GL.

Som ett direkt resultat av detta stödjer Parallels nu också Windows-applikationer som förlitar sig på Direct X 11, och dessutom med förbättrad prestanda för Direct X 9 och Direct X 10.

Test Parallels Desktop 15 på Mac
Apple Metal låter även Windows-spel och applikationer som Autodesk 3ds Max köras på Mac-hårdvara bättre än någonsin tidigare, detta tack vare stöd för Direct X 11.

Metal-stöd är extra viktigt för pc-spelare och användare av CAD. För dessa användare presterade vissa program allt annat än bra under tidigare versioner av Parallels. Särskilt för användare som kör Mac OS Catalina på nyare Mac-hårdvara, liksom spel som Age of Empires: Definitive Edition och Madden NFL 19, kommer dessa nu flyta på nästan lika bra som de gör på en dedikerad Windows-pc.

Tidigare inkompatibel programvara för 3d-grafik som Autodesk 3ds Max kan nu, inte bara startas, utan även köras överraskande bra med tanke på hur grafikintensiva dessa program tenderar att vara.

Parallels markerar tydligt att Direct X 11-stödet förlitar sig tungt på din Macs cpu och gpu. Med andra ord: Ju nyare och kraftfullare Mac, desto större vinst kommer du få av Parallels Desktop 15.

Även andra populära men mindre tunga applikationer har fått vissa förbättringar. Att starta Microsoft Office i Windows går mycket snabbare. I detta test startar Word och Excel på under tre sekunder. Även Parallels Desktop 15 självt har ett lite kvickare användargränssnitt än tidigare, men att ”kallstarta” programmet kändes faktiskt aningen långsammare än tidigare.


Virtualiserad hårdvara

Som vanligt är Parallels Desktop 15 vältajmat med årets Mac OS-släpp, Catalina. Alldeles nyligen släpptes en uppdatering till programmet med fullt stöd för Catalina, liksom dess nya funktioner Sign in with Apple, Sidecar, med mera.

Nu finns också ett smidigt sätt att skapa en virtuell maskin av Mojave innan uppgradering till Catalina, detta för att även fortsättningsvis kunna köra 32-bitappar på Mac. (En lista på alla nyheter i uppdateringen hittar du här).

Årets Parallels-uppdatering handlar dock inte bara om mjukvara, även på hårdvarusidan finns en stor förbättring. PD15 innehåller stöd för bluetooth 4.0, vilket i sin tur låter virtuella maskiner med Android och Linux använda bluetooth low energy-enheter för första gången. Stöd ges också för många tidigare inkompatibla smarta hem-tillbehör, liksom tillbehör som Xbox-kontroller i Windows 10.

Den senare kommer utan tvekan vara av stort intresse för gamers, som nu alltså kan spela sina bästa Xbox-spel i en virtuell maskin, så som de var tänkta att spelas från början. Under detta test sågs inga problem att ansluta en trådlös Xbox-handkontroll eller att spela en lång rad olika spel strömmade över en trådbunden gigabit-uppkoppling från Xbox One S. Det hela upplevdes snabbt och responsivt även med kvalitetsinställningen på ”Very High”.

Test Parallels Desktop 15

Det ligger i detaljerna

De återstående uppdateringarna för PD15 kan upplevas som lite modesta i jämförelse med vad som nämnts hittills, men kommer säkert komma många användare till nytta i vardagligt användande.

Föredrar du att skicka mejl med Outlook eller Mail i Windows 10, är det lättare än tidigare tack för stöd för en delningsmeny. Välj helt enkelt ”Skicka med Windows Email App” direkt från Mac OS egna delningsmeny i Finder, vilket i sin tur öppnar ett nytt fönster för att skriva mejlet i din föredragna Windows-applikation. Bilagan hänger med – du behöver bara skriva, trycka Skicka och sedan är det klart.

Test Parallels Desktop 15
Foto: Parallels

Har du slitit ditt hår över det faktum att det inte går att dra och släppa en förhandsvisning av en skärmdump i Mojave direkt till Windows-maskinen, kan nu med glädje meddelas att även denna funktion har tillkommit i PD15.

Bilder från Windows kan också dras direkt till Mac-program som Bilder eller Safari. Förutom det finns även ett nytt alternativ i Actions-menyn som gör det enkelt att uppgradera äldre virtuella maskiner med Windows till den senaste versionen, allt med några få klick.

Recension av Parallels Desktop 15

Parallels försöker i version 15 också eliminera all eventuellt återstående förvirring när användare byter till Coherence-läget. Om du inte minns – det här är alltså Visa meny-alternativet där Windows-applikationer samexisterar sida vid sida med Mac OS-applikationer i Finder, istället för att hittas i ett separat Windows VM-fönster.

När Coherence startas i PD15, vare sig det är avsiktligt eller ett feltryck, dyker en miniguide upp som förklarar vad funktionen gör och hur du stänger av det. Miniguiden kan sedan avaktiveras om du inte vill se den igen.


Omdöme

Bra köpAnvänder du ofta grafikintensiva Windows-applikationer i Parallels på din Mac behöver du uppgradera till version 15, punkt slut. Även för andra användare finns mycket att gilla med denna uppdatering, som att Office-paketet startar snabbare i Windows 10.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.


Specifikationer

Testad: September/oktober 2019.
Vad: Programvara för att köra virtuella maskiner på Mac OS, exempelvis Windows, Linux eller Android.
Systemkrav hårdvara: En Mac med Intel Core 2 Duo, Cire i3, Core i5, Core i7, Core i9, Intel Core M eller Xeon-processor. Minst 4 GB ram (8 GB eller 16 GB rekommenderas). Minst 500 mb hårddiskutrymme (notera att Windows kräver minst 16 GB ledigt utrymme).
Systemkrav mjukvara: Mac OS 10.12 Sierra eller senare. Direct X 11 kräver Mojave, men Catalina rekommenderas.
Tillverkare/mer info: Parallels.
Pris: Från cirka 800 kronor (studentrabatt och gratis provversion finns). Uppgradering från tidigare version: Cirka 500 kronor.

Testa Parallels gratis här!

plus

Stöd för Direct X 11, via Apple Metal.
Office startar snabbare.
Gör det enkelt att köra 32-bitappar även på Catalina.

minus

Startar aningen långsammare.
Stöd för en extern fysisk skiva som intern skiva kräver Pro-verisonen.

Betyg: 5 av 5