Uppdatering 19.30:

Efter rapporteringen att Apple samarbetar med kinesiska Tencent om säker surfning i IOS har elektronikjätten nu skickat ett officiellt uttalande till nyhetstjänsten Bloomberg.

Enligt Apple får Tencent inte information om vilka sajter som användarna har besökt, vilket innebär att det inte finns något hot mot användarnas integritet. Dessutom betonas att samarbetet med Tencent endast gäller användare som har ställt in Kina som region på sina enheter, när det gäller användare i andra länder är det Google som är samarbetspartnern.

Den som oroar sig för säker surfning kan i värsta fall stänga av funktionen, men det bör påpekas att risken för att råka ut för nätfiske och liknande då ökar.

Tidigare:

Safari på IOS har länge använt Google Safe Browsing, en tjänst som skannar adresser du besöker för att varna dig om sidan har flaggats för phishingattacker eller annat skadligt.

Vad få verkar ha känt till är att Apple sedan en tid tillbaka också använder Tencent Safe Browsing, en liknande tjänst från den kinesiska jätten. I inställningarna på IOS 13 kan du läsa dig till att Safari skickar ”information som har genererats från webbplatsen” till Google och Tencent, och att dessa kan logga din ip-adress, skriver Matthew Green, professor vid Johns Hopkins-universitetet.

Även så tidigt som IOS 12.1 (den äldsta version vi har kunnat testa på) skriver Apple att data skickas till Tencent, men där nämns inget om ip-loggning.

Matthew Green skriver att Googles moderna Safe Browsing-tjänst har någorlunda vettigt integritetsskydd, men att vi inte vet hur Tencents motsvarighet fungerar. Företaget kan göra minst lika mycket som Google för att skydda integriteten, men kan också teoretiskt använda tjänsten för att skapa profiler över och spionera på internetanvändare. Även om Tencent använder samma tekniker som Google är det inte omöjligt att de-anonymisera uppgifterna och identifiera enskilda användare.

Problemet här, enligt Matthew Green, är att Apple lade till Tencent utan att meddela användarna eller skriva något om hur det faktiskt fungerar.

Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 12970 kr.

Bästa pris just nu: 10450 kr