Det ser ut som att Apples utvecklare kan ha fokuserat lite för mycket på IOS 13 och inte tillräckligt mycket på att mangla ut buggarna ur Mac OS Catalina. Många användare rapporterar om problem med allt från att installera uppdateringen till upprepade frågor efter Icloud-lösenord och skivfel.

Catalina-problem, översikt

För många år sedan var det mer eller mindre standard att Apples nya systemversioner hade en massa buggar vid lansering och vi brukade rekommendera de som vill ha stabila system att vänta till .1- eller .2-versionen. De senaste åren har det varit lite bättre, men rapporterna om Catalina pekar på en tillbakagång.

Här är några av de problem vi har sett rapporter om, och lösningar du kan testa. Artikeln kommer uppdateras allt eftersom med nya problem och lösningar.

1. App Store hittar inga köpta program eller uppdateringar

App Store

Vi har sett rapporter om problem med Mac App Store. En del användare kan inte se sina tidigare köp, trots att de är inloggade på rätt konto. Andra får inte upp några tillgängliga uppdateringar trots att de vet att det finns.

I båda fallen verkar lösningar vara att logga ut från App Store, starta om datorn och logga in igen.

2. Slumpmässiga omstarter

En del användare har drabbats av problem med att datorn plötsligt startar om utan synbar orsak. De flesta har ganska nya Macar med Vega-grafikchipp som senaste Imac och Macbook Pro, men också äldre maskiner som Imac från 2015 och gamla Mac Pro. I många rapporter har användaren lämnat datorn en stund för att till exempel ta en kopp kaffe och när de kommer tillbaka har Macen startat om och väntar på att de ska logga in.

Några användare på Apples supportforum gissar att det har med Vega-drivrutinen att göra. En skriver till exempel att problemet bara uppstår med externa skärmar anslutna till datorn.

En föreslagen lösning som har fungerat för vissa är att tvinga datorn att vara vaken och manuellt stänga av den när du är klar. Det kan alltså ha något med viloläge eller skärmsläckaren att göra.

Nollställ bluetooth

3. Problem med wifi eller bluetooth

Några användare har haft problem att ansluta till sitt vanliga trådlösa nätverk. En sak du kan testa om det har hänt dig och en enkel omstart av datorn inte hjälper är att öppna Systeminställningar -> Nätverk och skapa en ny plats som du väljer istället för Automatiskt.

För bluetooth-problem kan du först testa att rensa bluetooth-inställningarna och börja om. Ta bort filen com.apple.Bluetooth.plist från mappen Macintosh HD -> Bibliotek -> Preferences (/Library/Preferences). Starta om Macen.

Hjälper inte det kan du nollställa bluetooth genom att hålla inne shift-alt, klicka på bluetooth-ikonen i menyraden och välja Felsök -> Återställ Bluetooth-modulen. I båda fallen kommer du behöva ansluta bluetoothenheter igen.

4. Datorn frågar stup i ett efter lösenord till Icloud-konton och annat

Har du fler än ett Apple-konto? Till exempel ett annat konto för App Store och Itunes än för Icloud, eller ett extra Icloud-konto bara för mejl. I så fall kan du behöva bekräfta lösenorden till dessa i Systeminställningar -> Internet-konton och i programmen App Store, Musik, Podcaster, Böcker och TV.

Hjälper det inte, eller om du bara har ett Icloud-konto och den fortsätter fråga efter lösenordet till det, kan du testa att logga ut helt från Icloud, starta om datorn och sedan logga in igen.

32-bitarsprogram

5. Program vägrar starta

Mac OS Catalina har inget stöd för 32-bitarsprogram, något som High Sierra och Mojave har varnat för i ett par år nu. Har du gamla program som inte har uppdaterats med 64-bitarsstöd kan de inte starta alls på Catalina. Det gäller till exempel många spel, även spel som har släppts ganska nyligen.

Det här kan även drabba bakgrundsprocesser som skrivardrivrutiner.

Smb

6. Kan inte komma åt delade hårddiskar över nätverket

I Catalina måste program som ska komma åt innehållet på externa hårddiskar fråga om lov. Det här visar sig kunna ställa till problem om du använder fildelning, då smb-serverprogrammet inte kan fråga om lov när du ansluter från en annan enhet. Resultatet blir att du bara får ett felmeddelande.

En lösning på detta är att installera om systemet, men vi har också sett rapporter om att det hjälper att manuellt ge smbd-processen tillgång till hela datorn. Det gör du så här:

  1. Öppna Finder och välj Gå -> Gå till mapp.
  2. Skriv in /usr/sbin och tryck Gå.
  3. Öppna Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Integritet. Välj Full skivtillgång i listan, tryck på hänglåset för att låsa upp inställningarna och sedan på plusknappen.
  4. Dra filen smbd från sbin-mappen till dialogrutan i Systeminställningar. Klicka Öppna.

7. Installationsproblem

Vi har sett ovanligt många rapporter om problem med själva uppdateringen.

Vissa har problem med ledigt utrymme. Frigör mer genom att rensa upp på datorns inbyggda lagring. Du bör ha minst 15 gigabyte ledigt men gärna mer.

För andra handlar det om installationer som tar evigheter eller hänger sig helt. Här rekommenderar vi att du väntar en bra stund innan du ger upp, helst över natten. Om det verkligen inte vill bli klart får du tvinga datorn att starta om. Då kan det visa sig att den faktiskt var klar och startar som vanligt, eller att något gick fel och du måste börja om med en återställning.

Vi rekommenderar alltid att du gör en färsk backup innan du ger dig på att installera stora systemuppdateringar, och helst gör en klonbackup så att du kan återställa snabbare.

Fast på Ställer in din Mac

8. Fastnar på Ställer in din Mac

Även om installationen går vägen kan det krångla. En del användare har rapporterat att datorn har stått och tuggat utan att komma någon vart efter första omstarten, på skärmen ”Ställer in din Mac”.

En tvingad omstart bör räcka, men fungerar inte det kan du testa att starta datorn i säkert läge (håll nere cmd-s) och skriva in följande två kommandon. Det får datorn att bete sig som om du startar den för första gången och du får skapa ett adminkonto.

/sbin/mount -uw /
rm /var/db/.applesetupdone

Om det fungerar testar du att logga ut från det kontot och in på ditt vanliga istället. Går det bra kan du radera det nya kontot.

9. Program som verkar vara 64-bitars fungerar ändå inte

Vi har fått rapporter från flera användare om problem med program som enligt Aktivitetskontroll och Systeminformation på Mojave är 64-bitarsprogram, men som trots det vägrar starta på Catalina. Det gäller till exempel Photoshop CS6.

Problemet här är att en del program (exempelvis Photoshop) använder diverse hjälpprogram/pluginer som inte säkert har uppdaterats till 64-bitars.

Just Photoshop har vi sett rapporter om att användare har lyckats starta genom att välja Visa paketets innehåll på programmet i Finder och sedan öppna Contents -> MacOS -> Adobe Photoshop CS6. Men många funktioner fungerar inte, till exempel text.

Steam
Hur var det här då? Är steam 32- eller 64-bitars egentligen?

Steam är ett annat exempel där Systeminformation säger en sak och Aktivitetskontroll en annan, och en del användare har inte fått det att starta, medan andra säger att de var tvungna att radera programmet och ladda hem det igen för att få igång det.

10. Saknade drivrutiner

En läsare mejlade oss med en fråga om drivrutiner för 3g/4g-modem i Catalina. Han har testat modem från både Dlink och Alcatel utan framgång, och det här visar ett problem som kan vara större.

Usb-modem

Hårdvarutillverkare vars prylar kräver en drivrutin i form av en så kallad kernel extension (.kext-fil) kräver inte bara att denna är 64-bitars utan även att den är signerad och registrerad hos Apple. Apple vill att drivrutinsutvecklare övergår till ett nytt system kallat SystemExtensions som inte kör i kerneln utan i så kallat userspace. Det innebär bland annat högre säkerhet och att en trasig drivrutin inte längre kommer kunna krascha hela systemet.

Om du redan har uppdaterat till Catalina och något hårdvarutillbehör inte fungerar bör du testa att googla efter ”[prylen] catalina driver” eller liknande och se om du hittar en uppdatering. I värsta fall får du lov att återställa till Mojave tills vidare, eller hitta en annan lösning.

11. Problem med Office 2016

Användare med förra versionen av Office-paketet som betalade för en licens och inte vill uppgradera till Office 365-prenumeration har också rapporterat om en del problem, men Microsoft skriver att det handlar om att du behöver uppdatera till senaste versionen av programmen. Versioner äldre än 15.35 fungerar inte.

Skivomslag saknas

12. Albumomslag saknas i Musik

En läsare skrev och berättade att nya programmet Musik på Catalina inte visar skivomslag på skivor han har rippat med Itunes. En sökning på Apples supportforum visar att han inte är ensam.

Några användare rapporterar att Musik tar lång tid på sig att läsa in skivomslagen men lyckas med de flesta. För en del har programmet bara hittat en bråkdel av omslagen, och för andra har programmet till och med lyckats med konststycket att lägga till fel omslag.

Det ser än så länge inte ut att finnas några perfekta lösningar. En sak du kan testa är att börja om med ett tomt bibliotek och manuellt lägga till alla dina musikfiler. Då kanske Musik fattar bättre. Spara en kopia av biblioteksfilen innan så att du slipper ladda den från en backup om det inte fungerar.

Icloud-avtal

13. Upprepat godkännande av Icloud-användaravtal

En hel del användare har rapporterar om problem med att Icloud vill att de godkänner det nya användaravtalet igen och igen, och det verkar inte gå att faktiskt få datorn att fatta att du har godkänt det.

Apple påstår att den uppdaterade tilläggsuppdateringen av Catalina som släpptes förra veckan ska lösa problemet, men om det inte fungerar för dig kan du testa följande:

  1. Gå till Systeminställningar -> Internetkonton.
  2. Har du några andra Icloud-konton för e-post och annat än det vanliga Icloud-kontot du är inloggad på i Systeminställningar -> Icloud? Välj dessa så ska användaravtalet dyka upp även här. Godkänn.
  3. Upprepa för varje extra-konto.
  4. Gå sedan till Systeminställningar -> Icloud och försök godkänna avtalet igen.

Om det inte fungerar är nästa steg att helt logga ut från Icloud, starta om datorn och logga in igen. Då ska det förhoppningsvis till slut gå vägen.

Apple MacBook Air (2019) - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13923 kr.

Bästa pris just nu: 14290 kr