Någon gång under hösten har Apple lovat att släppa nya Mac Pro som bland annat erbjuder flera grafikkort och upp till en 28-kärnig Xeon-processor. För att maximera nyttan av all den kraften kommer många program behöva uppdateras, och det gäller inte minst Apples egna.

Under måndagen släppte Apple en uppdatering av Final Cut Pro X med både specifika optimeringar för nya Mac Pro och en rad andra förbättringar.

Till att börja med har programmet fått en ny Metal-baserad motor som fungerar på alla Macar vars grafikkort stödjer det moderna grafikramverket. Det gör att exempelvis 15-tums Macbook Pro blir upp till 20 procent snabbare. Metal-motorn ger också fullt stöd för flera grafikkort samtidigt, vilket både hjälper Mac Pro med flera inbyggda kort och användare med egpu.

Stöd för Pro Display XDR finns också, upp till tre stycken med nya Mac Pro, liksom Catalina-nyheten Sidecar för att utnyttja Ipad som extraskärm.

För användare med skärmar som inte klarar att visa hdr har programmet också fått en funktion för att simulera hdr så att du enklare kan redigera sådana videor utan att förstöra viktig färginformation.