Det började med rapporter om dålig batteritid från kunder som har köpt nya Apple Watch Series 5. Användare skrev på Twitter och olika forum om hur de i vissa fall behövde ladda klockan efter bara 12 timmar. Apple påstår att den ska klara 18 timmar.

Men även användare av Series 3 och Series 4 har rapporterat om samma problem efter att ha uppdaterat till Watch OS 6. Batterier som tidigare har hållit 1½ dag har plötsligt svårt att hålla till sängdags. Problemen verkar bara drabba vissa – undertecknad har till exempel inte haft något problem med en ny Series 5.

Här samlar vi några åtgärder som enligt en del av de drabbade användarna har avhjälpt problemen.

1. Stäng av bullerfunktionen

Watch OS 6 har en ny funktion som kan varna dig om ljudnivån i rummet är farligt hög. Det här verkar kunna dra mycket batteri och några användare har fått tillbaka sin gamla batteritid genom att stänga av funktionen (du kan fortfarande manuellt öppna appen och mäta bullernivån).

Användning

2. Kolla användning

Öppna Klocka -> Allmänt -> Användning. Jämför aktiv och standby. Om båda visar samma tid är något galet med klockan då den inte går ner i viloläge som den ska när du inte gör något aktivt. Testa att starta om klockan manuellt, och om det inte hjälper att nollställa och återställa från backup.

3. Byt urtavla

Vissa urtavlor verkar dra mer ström än andra. Testa att byta till en annan urtavla och se om det påverkar hur länge batteriet räcker.

Kolla mejlkontona

4. Kolla dina mejlkonton

En användare på 9 to 5 Mac rapporterade att han upptäckte att ett Gmail-konto på klockan inte var inloggat som det skulle, och efter att ha åtgärdat det förbättrades hans batteritid avsevärt. Det kan vara så att klockan försöker ansluta och hämta epost stup i ett vilket så klart slösar batteri. Öppna Klocka -> Mail -> Konton och kontrollera att inga konton har en orange varningstext om att du behöver fylla i lösenord igen eller något annat.

5. Uppdatera

Har du inte uppdaterat till Watch OS 6.0.1 och till IOS 13.1.2 på Iphone bör du testa det. Några användare som har testat betaversionen av 6.1 rapporterar också att den kan åtgärda problemet.

6. Stäng av lyft för att väcka

Att stänga av praktiska funktioner är ingen bra långtidslösning, men om inget annat hjälper kan du i väntan på en uppdatering från Apple som åtgärdar felet testa det här: Stäng av lyft för att väcka-funktionen. Då måste du trycka på skärmen för att väcka den, men på Series 5 är det inte lika viktigt eftersom du fortfarande kan se vad klockan är och även många komplikationer.

Apple Watch Series 5 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4990 kr.

Bästa pris just nu: 3990 kr