Fotografen Andreas Gursky är känd för bland annat sina biler av snabbköpshyllor med sina hundratals färgglada förpackningar, men har också ställt ut foton på höghus, flygplatser, vägnät och liknande. Hans foto på floden Rhen såldes för motsvarande 42 miljoner kronor på auktion 2011 och blev därmed det dyraste fotografiet någonsin.

Andreas Gursky fotograferar sällan människor, men nu har han gjort ett undantag med ett porträtt på Apples utgående designchef Jonathan Ive.

Porträttet har beställts av brittiska National Portrait Gallery och hänger nu i den permanenta utställningen. Den är den andra av tre porträtt galleriet har beställt, där den första var en bild på Malala Yousafzai taget av Shirin Neshat.

Bilden på Jony Ive handlar enligt galleriet lika mycket om Apple som om honom själv, och han upptar också en ganska liten del av fotografiet där han står lutat mot fönstret mot innergården i huvudbyggnaden på Apple Park.

Jony Ive och Andreas Gursky hyllar varandra i galleriets pressmeddelande och Apple-designern säger bland annat att han har varit galen i fotografens bilder sedan många år tillbaka, och att det är en särskilt stor ära att porträtteras av honom med tanke på hur få porträtt han gör.